Kā ukraiņu bērniem klājas latviešu skolās?

tautaruna.lv 22.marts 2022, 14:30
 
Romāns Kokšarovs/F64
Pirmdien Latvijas skolās un bērnudārzos bija reģistrējies 771 kara bēglis no Ukrainas, un šis skaits ik dienu pieaug, vēstīja TV3 Ziņas.

Šī bija pirmā skolas diena astoņgadīgajam Mišam. Satraukta pie skolas viņu sagaida mamma Irīna. Redzot dēla sejā smaidu, viņa atviegloti uzelpo.

Miša stāsta, ka pirmajā dienā skolā viņam uzreiz bija daudz draugu. Daži klasesbiedri viņu esot sapratuši, viens krievu valodā nerunā. Taču nekas, viss būšot labi, pārliecināts skolēns.

Mammai zēns rāda dāvaniņas, ko klasesbiedri satiekoties pasnieguši - šokolāde, rotaļlietas, ar roku zīmēta kartīte. Miša uz skolu ir gatavs iet arī turpmāk. Viss bijis labi, vienīgi klimats telpās par karstu. Klasesbiedri esot jautājuši, kā iet Ukrainā, kurā pilsētā Miša dzīvo, un viņš pastāstījis, ka ir no Žitomiras.

Ukraiņu zēna jaunā klases audzinātāja brīvlaiku pavadīja gatavojoties. Otrdien uzzināja par vienu puisīti, piektdien - ka būs arī otrs. Tagad 19 bērnu kolektīvā jāpalīdz iejusties diviem ukraiņu zēniem, kuri latviski, protams, nezina ne vārda. Klasesbiedru vecāki viņiem sagādājuši skolas lietas.

“Pirmkārt, viņš bija ļoti satraukts. Gribas samīļot, nomierināt. Acīs sākumā ir asariņas, bet pēc tam nomierinās, jo jauni draugi. Paiet pāris stundas, un ir bērnu pulks apkārt, kas izpalīdz, tulko, jau māca latviešu valodu, kā “uz redzēšanos” pateikt," saka Sandra Briņķe, 2. klases audzinātāja.

Šodien zēnam jau iedots latviešu alfabēts, kam pretī ukraiņu burti. Pirmās dienas ļauj aprast ar jauno vidi, bet pēc tam mācības notikšot raiti. Un, kas svarīgi, nebremzējot pārējo bērnu mācību vielas apguvi.

Tiesa, ne visi ukraiņi izvēlas mūsu skolas. Daļa paliek tālmācības režīmā ar dzimteni, ja vien mācību process tur vēl turpinās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas