"Pērk kā traki", jaunos iepirkšanās paradumus komentē "Depo" darbinieks

tautaruna.lv 26.marts 2022, 4:30
 
Vladislavs Proškins / F64
“Bez Tabu” skatītāji raidījumam ziņoja par veikalu tīklu “Depo”, kurā ieviests cukura iepakojumu iegādes ierobežojums: ne vairāk par 10 iepakojumiem (10 kilogramiem) vienam pircējam. Tas darīts, lai pietiktu visiem, jo cukuru un sāli “pērk kā traki”, raidījumam stāstīja “Depo” darbinieks, raidījuma "Bez tabu".

Tāpat “Lidl” veikalos uz skaitu pārdod preces ar ilgu derīguma termiņu: daudzus konservējumus, sauso pārtiku, atsevišķas higiēnas preces.

"Pēdējā laikā esam novērojuši pastiprinātu pieprasījumu pēc dažādām precēm. Tieši tāpēc, lai klientiem nodrošinātu godīgu pieejamību visiem, esam ieviesuši šādu ierobežojumu, lai pietiktu visiem, " stāsta Zane Neļķe, “Lidl Latvija” pārstāve.

“Bez Tabu” gan noskaidroja, ka ierobežojumu iespējams apiet, ja ar veikalu kasieriem izdodas sarunāt par pirkuma sadalīšanu uz vairākiem čekiem.

Arī karu izraisījušās Krievijas iedzīvotāji naski pērk daudzas preces, tai skaitā cukuru, kas kļuvusi par vienu no galvenajām deficītprecēm Krievijā. Cukurs šobrīd Krievijā ir “zelta vērtē”, tā cena ievērojami paaugstinājusies: pēdējo nedēļu laikā cukura cena pieaugusi par aptuveni 13 procentiem. Cenu kāpums precēm saistīts ar Rietumu ieviestajām sankcijas pret Krieviju, kā rezultātā samazinājās rubļa vērtība un palielinājās pārtikas cenas.

Latvijas iedzīvotājus naskāk tukšot veikalu plauktus mudina bailes no agresīvās, uz karošanu tendētās Krievijas plāniem attiecībā pret Latviju, uzskata sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Bailes, kā skaidro Sedlenieks, ir normāla reakcija, kas mudina rīkoties, lai sevi sargātu.

"Mums, saprātīgām būtnēm, ir iespēja izvērtēt situāciju, bet bieži situācijas izvērtēšana ir atkarīga no tā, kā citi rīkojas. Paniku virza šādas sajūtas. Ir normāli domāt, kas būs tālāk, kas notiks ar mani, ja būs pārtraukumi preču piegādēs. Ne velti valsts izziņojusi sarakstu ar tām precēm, kas būtu jāsagatavo uz 72 stundām. Tas viss cita starpā arī balstās bailēs. Vienīgi jāsaprot, vai tiešām uz trim dienām nepieciešami vairāki kilogrami sāls un maiss ar griķiem, " komentē sociālatropologs Klāvs Sedlenieks.

Tā kā baiļu slieksnis visiem nav vienāds, arī reakcijas uz apkārt notiekošo atšķiras, pauda Sedlenieks. Kamēr daudzi norises vērtē ar vēsu prātu, klausot oficiālo informācijas avotu paustajam par drošības situāciju Latvijā, citi nodrošinās nebaltām dienām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:06

Jaunākās diskusijas