Skolniece izpelnās sodu par savu matu krāsu; absurdākie Tokijas skolu noteikumi

tautaruna.lv 20.marts 2022, 19:26
 
ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta
Skolas formas nav nekas jauns daudzviet pasaulē, arī Latvijā. Tomēr Tokijas skolu noteikumi, kā jāizskatās skolēniem, ir visai pārsteidzoši.

Kā ziņo medijs "CNN", tad Tokijā skolēniem jau gadu desmitiem ilgi nākas sekot līdzi stingriem noteikumiem.

Saskaņā ar Tokijā izstrādātajiem noteikumiem, skolēniem nepieciešams ievērot dažādus neparastus likumus.

Skolēniem nav atļauta neviena cita matu krāsa kā tikai melna. Ja dabīga matu krāsa bērnam nav melna, tos nepieciešams pārkrāsot atbilstošā tonī.

Pirmo reizi sabiedrības plašāka uzmanība stingrajiem noteikumiem tika vērsta 2017. gada. Kāda Osakas pilsētas vidusskolniece iesūdzēja tiesā savu skolu. Viņai bija nepieciešams nokrāsot savus dabīgi brūnas krāsas matus melnus. To bija nepieciešams veikt ik reiz, kad matu saknes bija ataugušas. Skolniece pat izpelnījās sodu no skolas, jo mati netika pietiekami labi nokrāsoti un brūnais tonis bija redzams.

Tomēr viens no pārsteidzošakajiem un varētu teikt, ka neparastākajiem noteikumiem paredz arī konkrētas apakšveļas nēsāšanu. Apakšveļai jābūt noteiktā tonī.

Atsevišķi drastiskie noteikumi, kuri tika ievēroti gadiem ilgi, šobrīd tiek plaši kritizēti. Gandrīz 200 mācību iestādes Japānas galvaspilsētās atteiksies no kopumā pieciem noteikumiem. Skolēniem vairs nevajadzēs nēsāt konkrētas krāsas apakšveļu, matu krāsu. Viņi varēs tagad arī veidot iepriekš aizliegtas frizūras.

Skolēni vairs netiks sodīti arī ar mājas arestu un nesaņems sodu par slenga lietošanu.

Tokija nav vienīgā pilsēta Japānā, kurā skolēniem nākas ievērot striktus noteikumus. Atsevišķās pilsētās bērniem ir jānēsā konkrētas krāsas zeķes un apavi. Vienā no Japānas skolām skolēniem ir ne tikai ir noteikums nēsāt vienas noteiktas krāsas apakšveļu, bet tai arī ir jābūt konkrētā rakstā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:24

Jaunākās diskusijas