Atklāts veids, kā Latvijā skatās aizliegto Krievijas propagandu

tautaruna.lv 16.marts 2022, 7:00
 
F64
Krievijas iebrukuma Ukrainā un sankciju piemērošanas dēļ Latvijā aizliegta daudzu Krievijas un Baltkrievijas televīzijas kanālu rādīšana. Spītējot aizliegumam, daudzviet Latgalē iedzīvotāji turpina skatīties Kremļa propagandas kanālus, lietojot neatļautas iekārtas, piemēram, nelegālas satelītantenas, noskaidroja “Bez Tabu”.

Jau sen, vēl pirms kara Ukrainā, normatīvais regulējums paredzēja naudas sodu, ja televīzijas kanālu uztveršanai tiek izplatītas neatļautas ierīces, piemēram, nelegālas satelītantenas. Bet tagad atbildība noteikta arī televīzijas skatītājiem.

Ja tiek izmantotas nelegālas ierīces, kas arī ļauj skatīties šobrīd Latvijā daudzus aizliegtos Krievijas un Baltkrievijas televīzijas kanālus, paredzēts brīdinājums vai sods līdz 700 eiro.

Vizītē Latgalē, vairākās apdzīvotās vietās Rēzeknes un Krāslavas novados, raidījums “Bez Tabu” pārliecinājās, ka Latvijas iedzīvotāji turpina skatīties aizliegtos televīzijas kanālus, izmantojot nelegālas satelītantenas. Dažs iedzīvotājs gan par šo kanālu skatīšanos runāja izvairīgi. Vairāki gan latviešu valodā runājošie, gan krievvalodīgie latgalieši raidījumam stāstīja, ka pārdzīvo par notiekošo Ukrainā, ka ir pret karu, bet nepauda skaidru Krievijas nosodījumu un nenosodīja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Daža uzklausītā iedzīvotāja sacītajā bija saklausāma Kremļa propagandas mediju retorika par apbižotajiem krieviem Latvijā, Ukrainas Donbasa reģiona iedzīvotāju ciešanām, pie kā vainīga it kā esot Ukraina, un cita no Kremļa ruporiem jau sen skanošā retorika.

Tiesa, vairāki uzklausītie latgalieši nosodīja Krievijas rīcību, skaidri to nosaucot kā agresiju pret Ukrainu.

“Bez Tabu” pavisam viegli izdevās atrast vairākus pašmāju komersantu piedāvājumus iegādāties neatļautas satelītantenas, kas uztver plašu klāstu aizliegto televīzijas kanālu. Uzdodoties par neatļauto iekārtu tīkotājiem, raidījums sazinājās ar komersantu “Pultex.lv”, kura pārstāvis atzina, ka pieprasījums pēc nelegālajām ierīcēm šobrīd ir ļoti liels, tāpēc nelegālie satelītuztvērēji šobrīd nav pieejami. Pārstāvis norādīja, ka tos atkal varēs iegādāties aprīlī. Savukārt komersants “Silko serviss”, kas arī piedāvā iespēju skatīties nelegālos kanālus, pārstāvis iedrošināja iegādāties nelegālo pakalpojumu, sakot, ka, lai gan noteikts daudzu televīzijas kanālu rādīšanas aizliegums, policija neesot tiesīga ienākt mitekļos, lai pārbaudītu tajos esošās ierīces.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas