ASV mazulis maina medicīnas vēsturi; viņam veikta unikāla transplantācija

tautaruna.lv 12.marts 2022, 19:31
 
Ekrānuzņēmums no Youtube
ASV veikta unikāla, pasaulē pirmā kombinētā sirds un aizkrūtes dziedzera transplantācija mazam zēnam, vēsta medijs "CNN".

Novatoriskā operācija tika veikta, lai glābtu Īstona dzīvību. Tomēr šī operācija ir bijis liels solis, lai mainītu visu orgānu transplantācijas jomu.

Īstons ir pirmais cilvēks pasaulē, kuram veikta šāda kombinētā operācija.

Transplantētajiem aizkrūtes dziedzera audiem vajadzētu palīdzēt Īstona ķermenim sarast ar jauno sirdi, lai tā netiktu atgrūsta.

Operācija tika veikta pirms pāris mēnešiem un zēns jūtas labi. Kā šobrīd liecina analīzes, tad aizkrūtes dziedzeris darbojas. Tas nozīmē to, ka viņa ķermenis spēj veidot imūnās šūnas, līdz ar to pastāv iespēja, ka mazajam zēnam visa mūža garumā nevajadzēs lietot zāles pret transplantētā orgāna atgrūšanu.

"Mēs bijām ļoti satraukti. Šī koncepcija vienmēr ir bijusi "svētais grāls" transplantācijā, tagad mēs esam sliekšņa priekšā, lai mainītu visu orgānu transplantācijas jomu," saka viens no Īstona ārstiem Džozefs Tureks.

Pirms aptuveni pusgada ārsts piedāvaja veikt eksperimentālu transplantāciju, kura nekad iepriekš vēl pasaulē nebija veikta. Pirmās procedūras tika uzsāktas jaun 2021. gada augstā, kad zēnam bija vien seši mēneši.

Īstons piedzima ar vāju sirdi un imūnsistēmas problēmām. Savus pirmos dzīves septiņus mēnešus viņš aizvadīja slimnīcā. Puisēnam tika veiktas vairākas sirds operācijas, kā arī ārstētas vairākas smagas infekcijas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas