Zinātnieki brīdina par epidēmiju, kas prasīs 10 miljonus dzīvību gadā

tautaruna.lv 14.februāris 2022, 7:00
 
Oksana Džadana/F64
Covid-19 epidēmija ir parādījusi, ka pasaule nav gatava saskarties ar nopietniem vīrusiem: lokdauniem, pārpildītām slimnīcām, miljoniem nāves gadījumu. Bet ir daudz nopietnāks "uzbrukums" cilvēkiem nekā vīrusi. Run ir par slimībām, kuras nevar izārstēt pārmērīgas antibiotiku un pretvīrusu zāļu lietošanas dēļ.

"Tas ir izraisījis dramatisku rezistences pret zālēm pieaugumu," konsatējis Vašingtonas Universitātes Veselības novērtēšanas institūts un Infekcijas slimību departaments.

"Patogēniem attīstoties, dabiski veidojas rezistence pret mikrobiem. Antibiotiku pārmērīgas lietošanas un citu apstākļu dēļ rezistences veidošanās ātrums kļūst par galveno globālo problēmu."

Saskaņā ar The Lancet publicētā pētījuma autoru secināto, līdz 2050. gadam antimikrobiālās rezistences (AMR) dēļ ik gadu mirs 10 miljoni cilvēku. Starp slimībām, kas kļūs nāvējošas, ir:

urīnceļu infekcijas;
seksuāli transmisīvās slimības;
dažādas sepses;
apakšējo elpceļu un krūškurvja infekcijas;
asinsrites infekcijas;
intraabdominālās infekcijas.

Zinātnieki paskaidroja, ka "dažas infekcijas pārvēršas par superbaktēriijām, un tās nevar izārstēt. Tās maksā dzīvības. Turklāt tās rada milzīgas izmaksas veselības sistēmām un ekonomikai. Ļoti daudz medicīnā ir vajadzīgas efektīvas un kvaliattīvas antibiotikas, sākot no operācijām līdz ķīmijterapijai un orgānu transplantācijai".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas