Raidījums: Latvijas skolās dala antigēnu testus, kuriem Vacijā uzrādīta 0% efektivitāte

tautaruna.lv 10.februāris 2022, 16:30
 
Ekrānuzņēmums
LTV raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vadītājs Jānis Domburs vaicā sanākušajiem ekspertiem, kādēļ Latvijas skolās tiek izdalīti antigēnu testi, kuriem pēc Vācijas datiem efektivitātes rādītājs ir 0%?
Domburs raidījuma laikā stāsta par diviem antigēnu testu veidiem, kuri tiek izsniegti Latvijas skolās. Kā apgalvo raidījuma vadītājs, Vācijā ir iztrādāts saraksts ar pieejamajiem antigēnu testiem un to efektivitāti. Antigēnu tests zilajā iepakojumā esot ar 48% efektivitāti, toties tests, kas ir oranžajā iepakojumā Vācijas efektivitātes datos tiek norādīts ar 0% efektivitāti, kā arī izņemts no pārdošanas.
Raidījuma vadītājs jautā: "Cik mums labi ir gājis līdz šim, ja skolās varam izdalīt šo (antigēnu testu, kura efektivitāte tiek lēsta ap 0%)?"

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece komentē: "Šis jautajums, lai kā jūs gribētu, lai es komentēju, absolūti nav mūsu kompetences jautājums. Jo prasība par testēšanu ir Veselības ministrijas jautājums. Testus nepērk Izglītības ministrija."

Šie paši antigēnu testi, kuri tiek izdalīti Latvijas skolās, tiek izsniegti arī valsts pārvaldes iestādēm.

Eriks: "VM tātad arī valdībai kopumā nav svarīga testu efektivitāte, bet iespēja draugiem nopelnīt. Eksperti brīdināja, bet Kariņš neklausīja"

Aleksis: "Gadiem onkoloģijas slimniekiem tika dotas zāles un cerība, kas nebija apstiprinātas VZA. Iepērk nederīgas maskas, testus no aizvakar dibinātas firms. Tagad testi ar 0 un 40% jūtīgumu. Tas viss nav korupcija?"

Juris: ""Veselības ministrija aplēsusi, ka ātrie testi skolās mēnesī varētu izmaksāt ap sešiem miljoniem eiro."/TV3 AlkatībaiPar normāli nopelnīja."

Ģirts: "Pareizi, ja pastāv iespēja nopelnīt, tad tas jādara. Viens no punktiem, ko vēlētājs var palīdzēt, tas ir, vēlēšanās nolemt, kuru viņš vēlas redzēt turīgāku, kuru nē ... :)"

Una: "Testējot sevi un 3 bērnus varu teikt, ka pilnīgi visi ātrie testi mēdz kļūdīties vai ir vnk brāķi, rupji rēķinot katrs 5. tests ir uzrādījis nepareizi, ko laboratorija nav apstiprinājusi vai bijis vnk nenolasāms. 3x iepakojumā bija tikai testa plāksnīte."

Rainers: "Jā,uz šo mēnesi manā skolā iedoti tieši šie."

Verners: "Sarežģīti teikt.. man esot Lietuvā, aptiekā šis bija vienīgais pieejamais. Dabūju covid un parādīja uzreiz bez pārpratumiem - tik skaistas strīpiņas, ka maz nelikās"

Ilze: "Vakar meita arī pirmo reizi no skolas atnesa čupu ar šiem testiem:) Nesaprotu, ko tagad darīt ar viņiem, jo cik saprotu, tad jēga no viņam nav. Tikpat labi es var paskatīties uz bērnu un pateikt, ka viņam Covid nav:)"

Vācu institūta apkopotie dati par antigēnu testu efektivitāti: https://www.pei.de/SharedDocs/Downloads/DE/newsroom/dossiers/evaluierung-sensitivitaet-sars-cov-2-antigentests.pdf?__blob=publicationFile&v=77

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:55

Jaunākās diskusijas