Zināms, kurā Latvijas pilsētā dominē īpaši lipīgais omikrona paveids

tautaruna.lv 10.februāris 2022, 11:30
 
F64
Notekūdeņu analīze ļauj noteikt koronavīrusa un tā specifisko paveidu izplatību pilsētās un reģionos, kur šāds monitorings tiek veikts. Analīzēs atklāts, ka īpaši lipīgais omikrona paveids šobrīd dominē vienā lielā Latvijas pilsētā - Jelgavā, Latvijas Radio 4 raidījumā "Podrobnosti" sacīja Dāvids Fridmanis no Latvijas Biomedicīnas pētījumu centra.

Kā norādīja Fridmanis, patiesībā jaunais omikrona apakštips netika atklāts tikai tagad, bet, kamēr nebija skaidrs, ar ko tas ir "pārāks", nebija pamata par to daudz runāt.

Nesen gan izdevās konstatēt, ka tam ir pazīmes, kas varētu mūs ietekmēt.

"Pēc omikrona izplatīšanās vairākās valstīs varēja konstatēt, ka jaunais apakštips ir vēl infekciozāks, jo izdevās apsteigt vecā tipa omikronu," skaidroja zinātnieks.

Latvijā līpīgais omikrona paveids sastopams vairākās pilsētās, tostarp Rīgā, Jūrmalā, Valmierā. Taču dominē tas tikai vienā pilsētā (vismaz starp tām, kur tiek veikts regulārs notekūdeņu monitorings Covid-19 noteikšanai) - Jelgavā.

Pārrunājot, kur varētu novest koronavīrusa evolūcija, Fridmanis brīdināja, ka ir grūti prognozēt, kādu ceļu tas ies, jo koronavīruss pie mums dzīvo salīdzinoši nesen. Tomēr ir piemēri, kad cilvēkiem ideāli piemērots vīruss praktiski pazūd no populācijas.

"Mēs varam kā piemēru skatīt Spānijas gripu. Kādā brīdī vīruss lieliski pielāgojās cilvēkiem, taču cilvēki pret to kļuva imūni, tam neatlika citas iespējas, un tas pazuda, ” stāsta speciālists.

Viņš pieļauj, ka ar koronavīrusu var notikt kas līdzīgs, lai gan, kā liecina prakse, ar vienu un to pašu paveidu var inficēties ne reizi vien.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:36

Jaunākās diskusijas