Atgādinājums emigrantiem, kas atgriežas dzimtenē: nepalaidiet garām iespēju atgūt nodokļus no ārvalstīm

Publicitātes materiāls 1.februāris 2022, 0:01
 
Publicitātes foto
Globālās pandēmijas dēļ liels skaits emigrantu, kas strādāja ārzemēs, atgriezās mājās. Taču bieži dzirdēto maldīgo uzskatu un nepamatoto baiļu dēļ tikai neliela daļa atgriezušos personu ir atguvusi ārvalstīs samaksātos nodokļus. Ir vērts atgādināt, ka nodokļu atmaksa šajā laikā var būt lieliska iespēja papildināt savu maciņu ar naudu, kas jums likumīgi pienākas. Šo procesu var sākt nekavējoties. Tāpēc aplūkosim detalizētāk nodokļu atmaksu no ārvalstīm.

Paši populārākie galamērķi darba meklētājiem

Latviešus var sastapt daudzās Eiropas valstīs, taču dažas vietas pievilina gluži kā magnēts. Vienas no populārākajām valstīm strādāšanai ir Lielbritānija, Norvēģija un Nīderlande. Visas iepriekš minētās valstis piesaista tautiešus ar ienesīgiem darba piedāvājumiem. Tomēr nodokļu atmaksa, neatkarīgi no darbavietas valsts, joprojām rada daudz jautājumu: kādu summu var atgūt? Cik ilgi notiek pats process? Vai ikvienam ir tiesības uz naudas atgūšanu par pārmaksātajiem nodokļiem?

Nodokļu sistēma katrā valstī darbojas pēc līdzīga principa. Apmēram 42 procenti no algas, kas norādīta uz papīra, tiek atskaitīta nodokļos. Visbiežāk tie ir iedzīvotāju ienākuma nodokļi. Tie ir nodokļi, kurus iespējams atgūt pēc strādāšanas ārzemēs. Tiesa, daudzi bieži baidās, ka nodokļi būs jāmaksā divreiz. Lai kliedētu bažas, vienmēr pārbaudiet, vai jūsu darbavietas valsts ir noslēgusi konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu.

Ir vērts atzīmēt, ka nodokļu atmaksai no jebkuras Eiropas valsts, kas ir parakstījusi doto vienošanos, nav nekādas saistības ar izplatītiem mītiem, piemēram, par sociālā nodrošinājuma zaudēšanu. Ikviens, kurš kādu laiku ir strādājis ārvalstīs, neatkarīgi no tā, cik daudz laika tur pavadījis, var atgūt pārmaksātos nodokļus. Tātad, ja jūs joprojām to neesat izdarījis, ir pienācis laiks apsvērt šādu iespēju.

Kā uzsākt nodokļu atmaksas procesu?

Uzsākšana bieži vien ir pati grūtākā daļa, tāpēc labākais padoms pirmajam solim varētu būt situācijas analīze. Lai nodokļu atmaksa noritētu pēc iespējas veiksmīgāk, pirmām kārtām pievērsiet uzmanību noilgumam, aprēķiniet aptuveno naudas summu, kuru varat atgūt, un neaizmirstiet deklarēt gūtos ienākumus.

Orientējošo summu varat aprēķināt pavisam vienkārši - izmantojot nodokļu atgūšanas starpniecībā iesaistīto uzņēmumu kalkulatorus. Ievadiet savas darbavietas valsts nosaukumu, savu izcelsmes valsti, aptuveno darba sākuma un beigu datumu, kā arī aizpildiet ailes, kas saistītas ar ienākumiem. Katrā lauciņā ir sniegts paskaidrojums, tādēļ, ja jums ir pieejamas visas algas aprēķina izdrukas, datu apkopošanai un provizoriskās summas aprēķināšanai nevajadzētu būt grūtam uzdevumam.

Nodokļu atmaksas no ārvalstīm noilguma termiņš ir atkarīgs no konkrētās valsts, parasti tas ir par pēdējiem 4 vai 5 nostrādātajiem gadiem. Tas nozīmē, ka, deklarējot savus ienākumus 2021. gadā, jūs varat saņemt nodokļu atmaksu par 2020., 2019., 2018., 2017. un/vai 2016. gadu. Ja vienā valstī esat strādājis ilgāk par nodokļu deklarēšanas termiņu un līdz šim neesat mēģinājis atgūt nodokļu atmaksu, jūs vairs nevarēsiet to izdarīt par senāko laika periodu. Šī nauda jau ir nonākusi valsts īpašumā.

Pievērsiet uzmanību detaļām

Nodokļu atmaksas procesā vienmēr jāpievērš liela uzmanība detaļām, it īpaši, aizpildot dokumentus. Lai veiktu šo procesu un atgūtu pārmaksātos nodokļus, vispirms ir jāiegūst nepieciešamie dokumenti. Starp vissvarīgākajiem ir sekojošie dokumenti: personu apliecinošu dokumentu kopijas, algas aprēķina izdrukas, sociālās apdrošināšanas numurs un ienākumu deklarācija. Pieteikuma aizpildīšana ārvalsts nodokļu sistēmā bieži kļūst par sarežģītāku uzdevumu. Tieši šī daļa bieži rada vislielākās problēmas, un te tiek pieļautas visvairāk kļūdu. Ir vērts pieminēt, ka nodokļu pārvalde vispirms atmaksā nodokļu pārmaksu tiem, kas savlaicīgi iesniedz savu deklarāciju un pieteikumu, un ja dokumenti ir izpildīti kārtīgi un bez kļūdām.

Ko darīt, ja rodas problēmas vai tiek pieļautas kļūdas?

Jūs droši vien jau esat sapratis, ka nodokļu atmaksa ir specifiska procedūra, no kuras nav jābaidās, bet kas prasa laiku, zināšanas un rūpību. Uzsākot dokumentu vākšanu un aizpildīšanu, bieži rodas dažādas problēmas. Ja jūs baidāties kļūdīties, ja atklājat, ka ir pārāk daudz dažādu jautājumu, vai saprotat, ka jums trūkst specifisku zināšanu - sertificētu speciālistu palīdzība var kļūt par pareizo risinājumu. Viņi palīdzēs iegūt trūkstošos dokumentus, atbildēs uz visiem jūsu jautājumiem un pārliecināsies, ka nodokļu atmaksas process norit pēc iespējas raitāk. Savukārt cilvēkiem, kuriem ir pietiekami daudz brīva laika un kuriem patīk birokrātiski izaicinājumi un jauna pieredze, nevajadzētu baidīties pieteikties nodokļu atmaksai pašu spēkiem.

APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:42

Jaunākās diskusijas