Pareizi lietojot medicīniskās maskas vai respiratorus, mēnesī tas var izmaksāt vairākus desmitus eiro

tautaruna.lv 29.janvāris 2022, 15:45
 
Ekrānuzņēmums
Ieejot veikalos vai citās publiskās vietās, obligāti jālieto vienreizlietojamās medicīniskās maskas vai respiratori. Kā uzsver mediķi, lietojot atkārtoti tās zaudē aizsardzības spējas. Tomēr uzrunātie iedzīvotāji teic, ka atļauties tik bieži mainīt aizsarglīdzekļus, kas, pareizi valkājot, mēnesī izmaksās vairākus desmitus eiro, atļauties nevarot, ziņo portāls "ReTV".

Šonedēļ ierastās auduma sejas maskas ir kļuvušas nederīgas. Lai dotos uz jebkuru publisku vietu, ir nepieciešamas medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori.

Kādā Bauskas veikalā iegādātās trīs medicīniskās maskas izmaksāja 1.65 eiro. Daudziem iedzīvotājiem tas ir pārāk dārgi.

Bauskā vairāki uzrunātie teic, ka arī līdz šim tās valkājuši, vien izmantojot tās kā daudzkārtlietojamās. Trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji pašvaldību sociālajos dienestos var saņemt 50 valsts apmaksātās medicīniskās maskas.

Lidija ir starp tiem, kam tagad pienākas valsts apmaksātās sejas maskas. Kundze teic, ka lietošot tās atbilstoši. Tikmēr tiem, kuri neatbilst trūcīgā vai maznodrošinātā statusam, arī turpmāk būs pašiem jāiegādājas medicīniskās maskas vai respiratori. Kā liecina novērotais un iedzīvotāju teiktais ReTV, jaunās prasības biežāk gan tikšot izpildītas tikai formāli.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) darba drošības un vides veselības institūta direktors skaidro, ka ilgstoša vienreiz lietojamo masku vai respiratoru valkāšana nenodrošinot aizsardzību ne sev, ne citiem.

“Par respiratoriem es teiktu, ja tas ir lietots vienu, divas vai trīs dienas, tad noteikti vienalga ir labāks par auduma masku, bet, ja trīs nedēļas, tad laikam ne no viena, ne otra nav nekādas jēgas. Ja mēs šim respiratoram katru dienu elpojam siltu, mitru gaisu, tad tajā vienā, divās vai trīs dienās sāk augt viss, kas vien var izaugt. Protams, ka tā mēs paši sevi lieki apdraudam,” norāda Ivars Vanadziņš, RSU Darba drošības un vides veselības institūta direktors.

Starp uzlikšanas reizēm respiratoru nedrīkstot glabāt polietilēna maisiņā, kas esot vislabākā barotne mikroorganismiem. Savukārt medicīnisko masku atkārtota lietošana neesot pieļaujama. “Ja man jāatbild pēc zinātnes principiem, tās tomēr ir vienreizlietojamas. Varbūt, ka vienu reizi var noņemt, bet tās jau nevar noņemt, nepieskatoties iekšpusei. Otrs, ka tas filtrs ir daudz, daudz plānāks, daudz ātrāk zaudē savu filtrēšanas spēju,” saka Ivars Vanadziņš.

Pareizi lietojot medicīniskās maskas vai respiratorus, vienam cilvēkam mēnesī tas var izmaksāt vairākus desmitus eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas