Cik lietderīgi patiesībā ir Covid-19 paštesti? Atbild Dumpis

tautaruna.lv 15.janvāris 2022, 12:25
 
F64
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis mikroblogošanas vietnē Twitter izteicies par antigēnu paštestu lietderību, izplatoties omikronam.
Kā uzsver Dumpis, praktiski neviena valsts vairs nespēj ar testēšanu tikt līdzi omikrona izplatības tempiem.

"Dažādu valstu atšķirīgie saslimstības skaitļi lielā mērā atspoguļo PCR testēšanas kapacitāti. Praktiski neviena valsts vairs nespēj ar testēšanu tikt līdzi Omikrona izplatības tempiem. Tāpēc noder arī antigēnu paštesti, kaut arī tie ir mazāk jutīgi un var būt viltus negatīvi," pauda Dumpis.

Kā vēstījām, veselības aprūpes eksperti kopējā paziņojumā, kas publicēts medicīnas žurnālā "British Medical Journal", aicina Eiropu uz koncentrētu un vienotu reakciju pret Covid-19 omikrona paveida radītajiem draudiem.

Paziņojumā, kura autoru vidū ir arī Dumpis, pausta nostāja, ka Eiropas atbilde pandēmijas sākumposmā nereti bijusi fragmentēta un novēlota, tādēļ patlaban, ekspertu ieskatā, ir būtiski nepieļaut tās pašas kļūdas.

Omikrona paveidam strauji izplatoties Eiropā, eksperti aicina eiropiešus cita starpā steidzami radīt vienotu plānu, lai nākotnē varētu efektīvi novērst arī citu vīrusa paveidu izplatību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:15

Jaunākās diskusijas