Prognoze par omikronu Latvijā: saslimušo būs ļoti daudz

tautaruna.lv 4.janvāris 2022, 9:20
 
F64
Covid-19 omikrona varianta lipīguma dēļ janvāra beigās slimnīcām var būt smagi, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedrā Anda Ķīvīte-Urtāne pauda, pašreiz pieejamie dati vieš arī cerību, ka Covid-19 vīrusa omikrona variants var neskart veselību tik smagi, cik iepriekšējie vīrusa varianti. Taču pagaidām to nevar droši apgalvot par nevakcinētajiem.

"Hospitalizācija ir vajadzīga un skābekļa terapija ir vajadzīga mazākam īpatsvaram saslimušo vai inficēto cilvēku. Bet šeit es gribu piemetināt, ka tas ir populācijas līmenī, un šie dati nāk no valstīm, piemēram, Eiropas valstīm, kur ir gana augsta vakcinācijas aptvere, līdz ar to mums nav datu vai skaidru pierādījumu tam, ka šis vīruss vieglāk norisinās arī tiem cilvēkiem, kuri nav vispār vakcinēti," viņa skaidroja.

Taču, pat ja sabiedrība slimos vieglāk, tas nenozīmē, ka nav apdraudēta veselības aprūpes sistēma.

Lielā lipīguma dēļ tiek prognozēts, ka vienlaikus saslimušo būs ļoti daudz. Slimos arī mediķi. "Tāpēc mums ir jāgatavojas, ka slimnīcām arī Latvijā janvāra beigas-februāris būs diemžēl diezgan smags laiks," norādīja asociētā profesore.

Viņa arī pastāstīja - dažas valstis rēķinās, ka var būt apdraudēti arī daudzi citi pakalpojumi, masveidā slimojot lielam iedzīvotāju skaitam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:10

Jaunākās diskusijas