“Nelieniet aizgaldē, lieniet ar meitenēm dancot"; kā tikt galā ar pārēšanos un no tās izvairīties

tautaruna.lv 26.decembris 2021, 12:30
 
Rūta Kalmuka / F64
Uztura speciālistes Ilze Lutere, Viktorija Zakarkeviča un gastroenterologs Anatolijs Danilāns dod padomus, kā svētku laikā nepārēsties un saglabāt vieglu sajūtu arī otrā dienā pēc svētkiem LTV raidījumā “Revidents”.

Svētku laikā neiztikt bez viesībām, svētku galda un gardumiem uz tā. Kā palīdzēt savam ķermenim tikt galā ar neierasto ēdiena daudzumu, nepārēsties un, ja tā gadījies, atvieglot pašsajūtu? Ar padomiem LTV raidījumā “Revidents” dalās uztura speciālistes Ilze Lutere, Viktorija Zakarkeviča un gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

Pirms sēšanās pie galda:

  • “Nesēsties pie galda tukšā dūšā,” apgalvo uztura speciāliste Ilze Lutere. Piebilstot, ka jānomierina izsalkuma centrs, kas atrodas galvas smadzenēs un uz viesībām nedoties izsalkušiem.
  • “Nelieniet aizgaldē, lieniet ar meitenēm dancot, kustēties, staigāt, kad variet tikt ārā. Ja ir dziedāšana, dziediet,” aicina gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

Ēšanas laikā:

  • Maltīti sākt ar kādu treknāku uzkodu. “Tas viss ar domu, lai stimulētu žults izdalīšanos, lai tauku uzsūkšanās notiktu, tā, kā tas vajadzīgs. Pretējā gadījumā jutīsim vairāk smaguma sajūtu, var iedzīvoties aizcietējumos,” stāsta uztura speciāliste Ilze Lutere.
  • Uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča aicina apsēsties pie galda, nopētīt to un uz šķīvja likt tikai to, kas patiesi uzrunā. “Sāta sajūta rodas no tā, ka mums garšo, patīk tas, ko ēdam, ” stāsta speciāliste, kā arī piebilst, ka ēdieniem uz šķīvja vajadzētu veidot pilnvērtīgu maltīti - olbaltumvielu avots, saliktais ogļhidrāts un dārzenis.
  • Sajūtu, ka visu laiku jāuzēd var radīt arī tas, ka šķīvis ir tukšs. Tādēļ uztura speciāliste Ilze Lutere iesaka šķīvi noklāt ar salātu lapām, lai radītu ilūziju, ka šķīvis ir pilns. Kā arī mazāk turēt rokās dakšiņu - ielikt mutē kumosu, bet tad dakšiņu nolikt uz šķīvja.
  • Arī Danilāns aicina ēst lēnām, nesteidzoties. ”Viesos bez steigas ēdiet, sakošļājiet labi, anekdoti paklausieties,” rosina Danilāns.
  • Speciālisti iesaka neaizmirst par ūdens dzeršanu, ka arī pārtikai pārstrādāties palīdz siekalu izdalīšanās, kas palīdz mitrināt un sagremot ēdienu labāk. Profesors saka ka dienas laika jāizdalās litram siekalu.

Ja tomēr gadās pārēsties:

  • Uztura speciāliste Ilze Lutere iesaka ievērot atslodzes dienu un ēst ko tādu, ar mazu kaloriju saturu, piemēram, gurķi, kolrābi, topinambūrs.
  • Vērtīgi ir arī lietot uzturā olbaltumvielas, kas remdēs izsalkumu, īpaši kefīrs.
  • Uztura speciāliste apgalvo, ka detoksa tējas ir pārvērtētas, labāk aizstāt tās ar ūdeni.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:10

Jaunākās diskusijas