Epidemioloģe brīdina - jaunais Covid-19 vilnis tuvojas; ko šobrīd nepieciešams darīt?

tautaruna.lv 21.decembris 2021, 12:30
 
f64.lv, Ģirts Ozoliņš
Epidemioloģe, medicīnas statistiķe, Latvijas Universitātes vadošā pētniece Liliana Tzivian mikroblogošanas vietnē "Twitter" skaidroja, kas šobrīd būtu jādara, lai ierobežotu jauna Covid-19 viļņa izplatību.

Epidemioloģe atzina, ka Latvijā ierasti jauns Covid-19 vilnis "atnāk" lēnāk nekā citviet pasaulē, tāpēc būtu nepieciešams pareizi izmantot laiku, lai samazinātu vīrusa izplatību un no tā izrietošās sekas.

Pētniece izceļ vairākas lietas, kuras būtu nepieciešams šobrīd veikt, lai jaunais Covid-19 vilnis nebūtu tik smags.

"Šo laiku būtu gudri pareizi izmantot: vairāk vakcinēt, ievest pareizās maskas obligāti, sadalīt ātrus testus ne tikai bērniem, ievietot filtrus skolas un galvenais - skaidrot, skaidrot, skaidrot."

Viņa izceļ, ka Latvijā ir pieļauta būtiska kļūda vakcinācijā.

"Atkal liekas, ka tas laiks ir pazaudēts. Tik mēģinājam savakcinēt visus ar 1.devu, ka nepaspējām vakcinēt ar 3.devu tos, kas gribēja un kam vajadzēja. Tagad slimo un slimnīcās arī vakcinēti. Jo ir jāsaprot, ka nav jābūt domai *visus vakcinēt*, ir jābūt domai *visus pasargat*."

Epidemioloģe uzskata, ka nepieciešams cilvēkus mudināt saņemt balstvakcīnu tiklīdz ir pagājis minimālais laiks, kad to var iegūt. Precīzāk pēc trīs līdz četriem mēnešiem, pēc pilna vakcinācijas kursa noslēguma. Viņa uzsver, cik nozīmīga ir arī bērnu vakcinācija pret Covid-19.

"Cilvēki joprojām dzīvo pagātnē, viņi nelasa zinātnisku literatūru, viņi nezin atšķirības starp pavedieniem un nesaprot, ka bērni arī slimo un mirst no Omicron."

Pētniece atzīst, ka šobrīd aktīvāk būtu jāmudina vakcinēties tos cilvēkus, kas ir saņēmuši vienu poti. Viņasprāt, tie cilvēki, kuri ir saņēmuši vienu vakcīnas devu, ne visi dosies saņem otro vai trešo poti. Tāpēc pētniece uzsver, ka sākotnēji ir jārunā ar šiem cilvēkiem, kuri spēruši pirmo soli un pēc tam ar tiem, kuri ir kategoriski pret vakcināciju.

"Lūdzu, vakcinējāties ātri. Un bērnus. Un maskas. Taču ticiet mums," uzsvēra epidemioloģe.

Jau vēstījām, ka balstvakcinācija pret Covid-19 no šodienas pieejama trīs mēnešus pēc pirmreizējās vakcinēšanās. Ievērojot SARSCoV-2 vīrusa omikrona varianta straujo izplatību Eiropā un, lai mazinātu plašas Covid-19 infekcijas izplatības risku Latvijā, Imunizācijas valsts padome ir saīsinājusi balstvakcinācijas saņemšanas intervālu.

NVD norāda, ka balstvakcinācija ir viens no efektīvākajiem risinājumiem cīņā pret augstu saslimstību ar omikron variantu, kas mazina transmisiju īstermiņā un, iespējams, arī ilgtermiņā. To apliecinot pirmie Lielbritānijā analizētie dati par omikrona vīrusa izplatību, kur jaunatklāto gadījumu skaits divkāršojās ik pēc divām dienām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:54

Jaunākās diskusijas