5 faktori, kas nosaka jūsu kafijas garšu

Apmaksāta publikācija 27.novembris 2021, 0:00
 
Publicitātes foto

Kafija var būt rūgta, skāba, saldināta, atstājot riekstu, ogu vai karameļu pēcgaršu. Šīs garšas un pēcgarša ir atkarīga no kafijas veida, reģiona, kurā aug kafijas pupiņas, no klimata un augsnes, kā arī no pupiņu augšanas augstuma. Bet vai zinājāt, ka kafijas garšu tikpat lielā mērā ietekmē arī pavisam ikdienišķas lietas, piemēram, ūdens, kas tiek izmantots kafijas pagatavošanai mājās, vai kafijas automāts? Ja esat pamanījis, ka mājās gatavotais dzēriens vairs negaršo tik labi kā agrāk, ir pienācis laiks rīkoties. Tālāk rakstā ir apkopoti 5 dažādi faktori, kas var sabojāt pat visaugstākās kvalitātes kafiju.

1. Kafijas svaigums

Kafijai, gluži tāpat kā citiem pārtikas produktiem, ir savs derīguma termiņš. Diemžēl kafijas automāts neziņos jums par kafijas derīguma termiņa beigām. Jūs to nevarēsiet sajust pirms kafijas malkošanas, vai rūpīgi izpētot pašu kafijas pupiņu. Visprecīzāk par derīguma termiņa beigām vai, citiem vārdiem sakot, par kafijas labo īpašību zaudēšanu jūs uzzināsiet jau ar pirmo malku. Iemesls tam var būt pavisam vienkāršs - dažreiz kafija var būt nepareizi un pārāk ilgi uzglabāta. It īpaši, ja tā ir maltās kafijas paciņa. Tieši maltajai kafijai ir īsāks derīguma termiņš. Tāpēc eksperti iesaka izvēlēties kafijas pupiņas un samalt tās pašiem. Ne velti profesionālie kafijas automāti sasmalcina katru pupiņu atsevišķi speciāli katrai tasītei. Tas palīdz nodrošināt, ka pagatavotā kafija saglabā savas labākās īpašības. Tātad, ja jūs joprojām nevarat izvēlēties starp maltu kafiju un kafijas pupiņām, te būs pareizā atbilde.

2. Maltās kafijas raupjums

Ja pats gatavojat kafiju mājās vai izmantojat automātisko kafijas automātu, jums jāzina, ka dažādiem dzēriena pagatavošanas veidiem ir nepieciešams atšķirīgs maltās kafijas raupjums. Atcerieties - vislabākā kafija prasa uzmanību un pacietību. Pamatnoteikums šeit ir vienkāršs: jo ilgāk tiek gatavota kafija, jo raupjāk tai vajadzētu būt samaltai. Piemēram, espresso tiek pagatavots tikai 30 sekundēs, tāpēc tam ir nepieciešams īpaši smalks malums. Savukārt melnās kafijas pagatavošana krūzē ilgst apmēram 4 minūtes. Tas nozīmē, ka pupiņas šādam dzērienam ir jāsasmalcina pēc iespējas mazāk. Tāpēc ir dabiski, ka kafijas garša var mainīties, ja izvēlaties nepareizus malšanas iestatījumus. Ņemiet vērā, kādu kafiju gatavojat, un attiecīgi noregulējiet malšanas raupjumu neatkarīgi no tā, vai to dara kafijas automāts ar vienas pogas piespiešanu, vai jūs pats maļat kafiju.

3. Kafijas automāts

Jūs darāt visu, kā vienmēr, bet kafijas garša vairs nav tik lieliska kā iepriekš? Varbūt problēma slēpjas jūsu kafijas automātā. Neatkarīgi no tā, vai tas ir pusautomātiskais vai automātiskais kafijas automāts, visi kafijas automāti ir regulāri jātīra. Un ar to nav domāta tikai virsmas notīrīšana no putekļiem. Lai pagatavotās kafijas garša būtu laba, ir ļoti svarīgi parūpēties par ierīces iekšējās sistēmas tīrību. Dienas beigās iztukšojiet brūvēšanas bloku, nomazgājiet to un nosusiniet. Ja kafijas automāts ir automātisks, nedēļas beigās notīriet tā presi un, ja nepieciešams, atkaļķojiet. Regulāri netīrīta prese un iekārtas iekšpusē uzkrātais mitrums var kļūt par lielisku vidi pelējumam, un šāda kafijas garšas dažādošana, protams, ir īpaši nevēlama. Lai baudītu gardu kafiju, rūpēties par ierīces tīrību reizi nedēļā ir salīdzinoši vienkāršs uzdevums.

4. Ūdens kvalitāte

Tā ir viena no tām lietām, par kuru parasti nedomā. Lai gan labas kafijas pamats parasti ir rūpīgi atlasītas kafijas pupiņas, arī izmantotā ūdens kvalitāte būtiski ietekmē kafijas garšu. Kafijas eksperti iesaka izvairīties no krāna ūdens. Ne tāpēc, ka tas būtu sliktas kvalitātes. Tas ir tāpēc, ka katrā pilsētā un dažreiz pat rajonā ūdens nāk no dažādām ūdenstilpnēm, un ūdenim tajās ir izteiktākas vai mazāk pamanāmas garšas īpašības. Turklāt ūdens, kas parasti tek mājās caur krānu, ir ciets, un tam ir dažādi piemaisījumi, kas var izmainīt kafijas garšu. Vairāk par ūdens ietekmi uz kafiju varat lasīt šeit. Lai mājās varētu baudīt lieliskas kafijas garšas, ir vērts izvēlēties ne tikai kvalitatīvas kafijas pupiņas, bet arī kvalitatīvu ūdeni. Ja ūdens jūsu mājās ir tieši tāds, kā iepriekš aprakstīts, vienkāršākais risinājums būs pudelēs pildītais ūdens no veikala.

5. Ūdens temperatūra

Lai pagatavotu tasīti labas kafijas, to nevajadzētu pārliet ar verdošu ūdeni. Tātad, ja līdz šim kafiju pagatavojāt tasē, piepildot to ar svaigi vārītu ūdeni, labāk to beidziet darīt. Verdošs ūdens neļauj pilnībā atklāt smalkās kafijas garšas. Tāpat arī šādā veidā kafija bieži vien tiek sadedzināta, un garša kļūst rūgtāka, nekā tai vajadzētu būt patiesībā. Tikpat svarīgi ir tas, lai kafijas pagatavošanai izmantotais ūdens nebūtu pārāk auksts, jo tad kafija būs pārāk vāja. Kafijas eksperti apgalvo, ka labākā temperatūra kafijas pagatavošanai ir aptuveni 96°C. Tātad, kad ūdens uzvārās, ļaujiet tam pastāvēt dažas minūtes un tikai pēc tam pārlejiet to pāri kafijai.

Kafijas pagatavošana vienmēr prasa rūpību un uzmanību, neatkarīgi no tā, vai tā tiek pagatavota ar automātisku kafijas automātu vai pārlieta ar ūdeni no tējkannas. Ņemiet vērā kafijas grauzdēšanas īpašības, izmantoto ūdeni, samaliet katru pupiņu atsevišķi un pats galvenais - regulāri tīriet savu kafijas automātu. Lai katra jūsu pagatavotā kafijas tasīte jums sniegtu mirkli patiesas baudas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:41

Jaunākās diskusijas