Kas ir zināms par jauno Covid-19 variantu?

tautaruna.lv 26.novembris 2021, 13:09
 
unsplash.com
Medijs "Mirror" apkopjis pieejamo informāciju par jauno Covid-19 variantu, kas radies Dienvidāfrikā.

Jaunais B.1.1.529 Covid-19 variants pirmo reizi tika konstatēts Botsvānā, Dienvidāfrikā un Honkongā. Tiek lēsts, ka vīruss Botsvānā un Honkongā ir nokļuvis pateicoties tūristiem, kas ir atgriezušies mājās no Dienvidāfrikas.

Medijs apkopojis svarīgāko informāciju par jauno vīrusa paveidu, kā tas atšķiras no iepriekšējām vīrusa mutācijām un cik bīstams tas ir.

Kā medijs min, tad jaunais Covid-19 vīrusa celms tika atklāts 23. novembrī. Tiešsaistes vietnē augšupielādējot Covid-19 paraugus no Dienvidāfrikas, Honkongas un Botsvānas bija redzama jauna vīrusa mutācija, ziņo Lielbritānijas varas iestādes.

Parādoties jaunajai vīrusa mutācijai, ievērojami pieaudzis Covid-19 inficēto skaits Dievidāfrikā. Kā min Dienvidāfrikas zinātnieks, tad pirms nedēļas teju 1% Covid-19 testu bija pozitīvi, nu tie jau ir 6%. Dienvidāfrikā ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts. Šobrīd dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits ir desmitkāršojies kopš mēneša sākuma - no 106 līdz apmēram 1200.

Šis jaunais Covid-19 varinats, kas tika konstatēts Dievidāfrikā, no iepriekš atklātajiem atšķiras ar to, ka tam ir ļoti daudz dažādas mutācijas. Šobrīd kopumā ir atklātas jau vismaz 30 dažādas mutācijas. Salīdzinot to ar Covid-19 delta varinatu, tas ir aptuveni par divām reizēm vairāk.

Šobrīd zinātniekiem vēl ir grūti spriest vai jaunais Covid-19 variants ir imūns pret vakcīnām.

"Viena no mūsu lielākajām bažām ir tā, ka šī vīrusa smailes proteīns krasi atšķiras no vīrusa smailes, kas tika konstatēta sākotnējā Uhaņas celmā un līdz ar to arī mūsu vakcīnās," pauda zinātnieks.

Kembridžas Universitātes klīniskās mikrobioloģijas profesors Ravu Gupta atzīta, ka jaunās mutācijas pazīmes liecina, ka tas ir radies hroniskas infekcijas rezultātā. “B.1.1.529 noteikti rada nopietnas bažas, pamatojoties uz esošajām mutācijām."

Jau ziņojām, ka jaunais Covid-19 paveids, kas, domājams, ir īpaši infekciozs un rezistents pret vakcīnām, veicinājis kovida uzliesmojumu Dienvidāfrikā un var ļoti ātri kļūt par dominējošu valstī.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:12

Jaunākās diskusijas