Pētnieks atklāj, cikos nekad nevajadzētu iet gulēt

tautaruna.lv 21.novembris 2021, 13:02
 
unsplash.com
Jaunā pētījumā atklāts, kurš ir vislabākais laiks, lai dotos pie miera, informē "UPI".

Izrādās, ka vislabākais brīdis, kad doties gulēt ir laika posmā no 22:00 līdz 23:00.

Pētnieki uzskata, ka dodoties gulēt šajā laika posmā, var ne tikai ļoti labi izgulētis un justies enerģiski, bet arī samazināt risku saskarties ar dažādām veselības problēmām.

Dodoties pie miera ap pulksten 22:00-23:00 samazinās risks saskarties ar sirds un asinsvadu slimībām. Ja jūs ejat gulēt pirms 22:00 vai pēc 23:00 risks palielinās par 25%.

Pētnieki to skaidro ar ķermeņa diennakts ritmu. Ja gulēt ejat vēlak vai agrāk, tas tiek izjaukts.

"Cirkadiānā sistēma kontrolē ikdienas uzvedību un fizioloģiskos procesus," pauž pētnieks Deivids Plāns, Anglijas Ekseteras universitātes neirozinātnes pasniedzējs.

Bioloģiskie jeb cirkadiānie ritmi ķermenī regulē iemigšanu, temperatūru, hormonu apriti, sirds darbību un asinsspiedienu. Šī ritma traucējumi var izraisīt dažādas nepatīkamas sekas, kā rezultātā var pasliktināties kognitīvās spējas, palielināties fiziskās un garīgās veselības problēmas.

Pētnieks atklāja, ka tiešu saistību ar iešanu gulēt ātrāk vai vēlāk nevar sasaistīt ar sirds problēmām. Tomēr, ja jums ir šāds dienas ritms un jums ir sirds problēmas, tas var būt riska faktors.

Viņš iesaka doties pie miera laicīgi un no rīta agrāk piecelties, lai pirms darba dotos pastaigās. Pētnieks uzsvēra, ka īsi pirms gulētiešanas nevajadzētu lūkoties televizorā vai telefonā. Dienas otrajā pusē nedzert kafiju un pēc pulkstens 16:00 nesnaust, tādējādi vakarā varēsiet vieglāk aizmigt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas