Eksperti lēš, kad Covid-19 varētu kļūt par sezonālu slimību

tautaruna.lv 21.novembris 2021, 12:00
 
unsplash.com
Daudzi pasaules eksperti, mediķi, ārsti uzskata, ka Covid-19 vīruss nekad netiks izskausts. Tā izplatība pierims, taču ar to nāksies sadzīvot līdzīgi kā ar gripu, jaunāko informāciju apkopojis portāls "Health".

Latvijā pirmo Covid-19 inficēšanās gadījumu reģistrēja 2020. gada 2. martā. Ir pagājis vairāk nekā pusotrs gads kopš dzīvojam pandēmijas ēnā.

2020. gadā Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprināja šo teoriju, ka Covid-19 pilnībā nekad neizzudīs. "Šis vīruss var kļūt tikai par vēl vienu endēmisku vīrusu mūsu sabierībā, šis vīruss var nekad nepazust," tā sacīja PVO ārkārtas operāciju vadītājs Maiks Raiens.

Šobrīd eksperti lēš, kad pienāks laiks, kad Covid-19 vīruss kļūs par sezonālu slimību.

"Wall Street Yournal" ziņo, ka Portugāle ir tuvu tam, lai Covid-19 varētu saukt par sezonālu slimību. Tas ir pateicoties tam, ka šajā valstī ir augsts vakcinēšanas rādītājs. Visaugstākais rādītājs Eiropā. Šobrīd valsts atrodas pārejas periodā, kurā Covid-19 pandēmija lēnam kļūst par endēmisku vīrusu. "Šeit ir vakcinēti gandrīz visi iedzīvotāji, un vīruss joprojām cirkulē, parādot to, ka tas nepazudīs," pauda Lisabonas Molekulārās medicīnas institūta izpilddirektore Marija Mota.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC) šobrīd Covid-19 joprojām tiek uzskatīta par pandēmiju. Vīrusam ir pēkšņs aktivitātes pieaugums, kas aptver vairākas valstis un skar lielu skaitu cilvēku. "Pandēmija ir tad, kad slimība pieaug. Vīrusa izplatība palielinās ļoti, ļoti lielā ātrumā. Katru dienu arvien pieaug jauni gadījumi," saka eksperts Perijs N. Halkitis.

Pandēmija kļūst par endēmisku slimību, kad tai ir patstāvīga izplatība, kuru ir iespējams paredzēt. Slimība konkrētā laika periodā saasinās un pēc tam relatīvi paliek nemainīga. "Endēmisks nozīmē, ka Covid-19 būs daļa no mūsu parasto vīrusu veida, ko mēs pieredzēsim katru gadu," mineja Halkitis.

Nav konkrēti kritēji pēc, kuriem vadīties, lai pateiktu, kad tieši Covid-19 kļūs par sezonālu slimību. ASV pētnieki lēš, ka to, iespējams, var prognozēt pēc reprodukcijas cipara (R0), kas ir matemātisks termins, kurš norāda, cik plaši izplatās patogēns. Eksperts izcēla, ka svarīgi ir, lai šis cipars nepārsniegtu 1 atzīmi, jo tas nozīmē, ka vīruss strauji izplatās. Viena sasirgusī persona inficē vienu citu cilvēku, jo lielāks skaitlis, jo vairāk personas viens cilvēks var inficēt.

Eksperti izceļ, ka šobrīd vissvarīgākā ir vakcinācija pret Covid-19. Tā ātrāk būs iespējams izkaust pandēmiju, pasargājot gan slimnīcas no pārslodzes, gan glābjot dzīvības, gan izskaužot milzīgus Covid-19 uzliesmojumus. Svarīgi ir panākt, lai viens inficētais cilvēks nepārnes vīrusu lielam personu skaitam, tāpēc ir nepieciešams vakcinēties, lai ātrāk Covid-19 kļūtu par sezonālu slimību.

Kā 7. oktobrī minēja epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, tad novērojumi liecināja, ka 100 saslimušie inficē 120 citus cilvēkus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:36

Jaunākās diskusijas