Vai kokvilnas audumu izkonkurēs tekstils, kas gatavots no aļģēm?

tautaruna.lv 25.oktobris 2021, 16:55
 
Algaeing
Globālā modes industrija nodarbina miljoniem cilvēku, un tās vērtība ir triljoni dolāru. Tā veido 10% no pasaules oglekļa emisijām un rada piesārņojumu un atkritumus: ASV tikai 15% tekstilizstrādājumu tiek pārstrādāti, bet pārējie tiek sadedzināti vai nogādāti poligonos. Izraēlas jaunuzņēmums piedāvā bioloģiski noārdāmu tekstilmateriālu, kas izgatavots no aļģēm, ziņo portāls cnn.com.

Uzņēmums aļģu formulu izmanto, lai izgatavotu dabiskas šķiedras un krāsvielas, izmantojot mazāk ūdens nekā parastie produkti, un neradot atkritumus un piesārņojumu.

Piemēram, jūras aļģes, jau tiek izmantotas citās nozarēs - pārtikas, farmācijas un pat biodegvielas nozarē.

Strādājot modes industrijā 15 gadus, uzņēmuma “Algaeing” izveidotāja, saskarās ar nozares radīto piesārņojumu un atkritumiem. Pēc aiziešanas no darba kokvilnas nozarē, 2014. gadā viņa uzsāka “Algaeing”.

Aļģes tekstila ražošanai piegādā uzņēmums, kas audzē aļģes jūras ūdenī iekštelpās, izmantojot saules enerģiju.

Tas nozīmē, ka atšķirībā no kokvilnas, tā neaizņem lauksaimniecības zemi, un tai nav oglekļa emisiju.

“Algaeing” pārvērš aļģes šķidrā masā, kuru pēc tam var izmantot kā krāsvielu vai pārvērst tekstilizstrādājumā, apvienojot to ar celulozi - augu šķiedru.

Algaeing

Saskaņā ar aprēķiniem, lai ražotu kokvilnu parastam T-kreklam, ir nepieciešami līdz 2700 litriem saldūdens, kas ir līdzvērtīgs viena cilvēka dzeramajam ūdenim, kas vajadzīgs diviem gadiem. Tekstila ražošanā, kurā izmanto aļģes, ūdens patēriņš ir par 80% mazāks.

Ir arī ietekme uz cilvēkiem, tekstilizstrādājumu ražošanā strādājošie bieži ir pakļauti bīstamām ķīmiskām vielām un smagajiem metāliem. Bet uz aļģēm balstītā krāsviela ir netoksiska un nesatur alergēnus - tas ir arī pluss patērētājiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas