RSU studenti sūdzas: Mūs piespiež vakcinēties pret Covid-19

Portāls nra.lv 24.septembris 2021, 7:30
 
Oksana Džadana/F64
Studenti esot pirmā iedzīvotāju kategorija, kurai ar likumu jau piespiests vakcinēties pret Covid-19. Citādi no pilnvērtīgām klātienes studijām uz laiku vai pavisam jāatvadās. Tā saka platformas “#ĻaujietStudēt bez diskriminācijas” autore un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studente Ilze Rozenberga. Strīds par rektora izdoto rīkojumu – pieprasīt derīgu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu – tagad būs jāšķir universitātes Akadēmiskajai šķīrējtiesai, vēsta lsm.lv

Ilze Rozenberga ir Rīgas Stradiņa universitātes “Sabiedrības veselības” programmas trešā kursa studente un platformas “#ĻaujietStudēt bez diskriminācijas” autore. Pret prasību obligāti vakcinēties viņa aktīvi pauž viedokli sociālajos tīklos internetā.

Pašlaik augstskolās klātienē var studēt pret Covid-19 vakcinētie un nesen izslimojušie, kā arī studenti, kas var uzrādīt negatīvu analīžu rezultātu. Tomēr pēc divarpus nedēļām spēkā stāsies cita kārtība.

“Līdz 10. oktobrim vēl var ar testiem, bet pēc 10. oktobra ar testiem vairs nevarēs. Līdz ar to mēs šobrīd Latvijā esam vienīgā cilvēku grupa, kurai ir noteikta jau obligātā vakcinēšanās,” uzskata Rozenberga.

Pēc Rozenbergas teiktā, aptuveni 30 cilvēki no dažādām fakultātēm parakstījuši studentu pieteikumu Rīgas Stradiņa universitātes Akadēmiskajai šķīrējtiesai. Tajā apstrīdēts rektora rīkojums, un tā nav bieža vai ierasta prakse.

Rīgas Stradiņa universitātes šķīrējtiesā apstiprināja - ir saņemti šo studentu pieteikumi, kas aicina ļaut klātienes studiju procesā piedalīties ikvienam. Jāpiebilst, ka vēršanās šķīrējtiesā ir viens no strīdus risināšanas galējiem līdzekļiem. Piemēram, RSU šķīrējtiesa gadā ir spiesta risināt tikai vienu vai divus strīdus. Un šis akadēmiskais gads ir tikai nupat sācies.

“Iemesls mums nav skaidrs un nav saprotams. Pretenzijas ir pret universitātes lēmumu, taču šeit mums ir jāpaskaidro, ka universitātes rektora rīkojums balstās uz valsts likumdošanu,” skaidroja RSU Veselības studiju prorektors Guntis Bahs.

Tikmēr uz digitālā ekrāna pie Latvijas Universitātes (LU) vakcinēties pret Covid-19 un studēt bez pārtraukuma aicina LU rektors Indriķis Muižnieks. Tomēr tik un tā nepilni 900 studenti iesnieguši pieteikumu par akadēmisko pārtraukumu un vēl piektdaļa pagaidām nodarbības apmeklē, uzrādot negatīvu testa rezultātu.

“Mums nav šādu oficiālu sūdzību. Gadās visādi, tāpēc es negribu apgalvot, ka mums nebūs. Bet es ceru, ka mums nebūs un mēs spēsim tikt galā jau individuālās sarunās ar šiem jautājumiem, un neļausim tam eskalēties valstiskā līmenī,” sacīja LU Studiju departamenta direktore Agnese Līgotne.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:23

Jaunākās diskusijas