Skolotāja Ogrē gatava aiziet no darba, jo nevēlas vakcinēties

tautaruna.lv 10.augusts 2021, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Romāns Kokšarovs/F64
Saeima pirmajā lasījumā jau konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas atsevišķām profesijām paredz obligātu vakcinēšanos pret Covid-19. Vēl gan gala lēmums priekšā, bet paredzēts, ka tie ir arī pedagogi, kuru vidū, gan vakcinēto ir vairāk nekā vidēji pārējā sabiedrībā. Tomēr pošu pretinieki nav gatavi piekāpties. Tieši pretēji, centieni vakcīnu uzspiest viņos rada vēl lielāku pretestību, vēstīja TV3 Ziņas.

Ir atvaļinājumu laiks, un Ogres sākumskolā valda pilnīgs klusums. Par vasaras brīvlaiku liecina gaitenī iznestie puķu podi, lai apkopēja pa reizei tos var apliet. Vai un kad šeit atsāksies mācības klātienē, nav zināms.

Dace visu savu darba mūžu - 30 gadus - aizvadījusi kā skolotāja. 4. - 6. klasei tagad pasniedz datoriku, brīvajā laikā vēl vada arī ansambli.

Tāpat kā visiem, attālinātais mācību gads arī viņai bija izaicinošs: “Man visvairāk žēl vecāku un bērnu. Īpaši pēc tam, kad attālinātās mācības ievilkās. Parādījās, ka krītas mācību rezultāti, un nav, kas pieskata bērnus. Bija atļautas klātienes konsultācijas, tāpēc daudz tās izmantoju, jo svarīgas ir ne tikai mācības, bet arī bērnu psihoemocionālais stāvoklis. Ne visiem ir piemēroti apstākļi, kur trīs bērni katrs pie sava datora cenšas mācīties vienā istabā, tāpēc es esmu par klātienes mācībām.”

Tomēr, to pateikusi, Dace pieder skolotāju mazākumam, kuri vēl nav vakcinējušies un vismaz pagaidām negrasās to darīt. Viens no pēdējiem argumentiem, kas licis nogaidīt, bijis Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Valda Kera intervijā paustais.

“Viena daļa ir tā, ko saka ārsti privātās sarunās. Nezinu, kurai ir taisnība, bet nesaku, ka nemūžam nevakcinēšos. Esmu nogaidoša. Turklāt pēdējie pētījumi liecina, ka delta variants līp arī vakcinētiem. Tātad tas vairs nav arguments. Otrs - man nav pieņemama valdības retorika. Līdzko man piedraud, es reaģēju pretēji. Ja visus, kas negrib vakcinēties, sauc par mazizglītotiem vai piesaista partijām, tad tas nerosina vakcinēties,” stāsta Dace.

Viņa nav kategoriska - pieļauj, ka pēc laika domas jau varētu mainīt, tomēr līdz 1. oktobrim vakcinēties neskries pat tad, ja tas būs obligāti. Ne kredītu, ne mazu bērnu viņai nav, tāpēc varot arī pārlaist ziemu ar bezdarbnieka pabalstu: “Ja strādāju klātienē, apzinos risku saslimt. Nepieprasu, lai mani pasargā. Ja es baidītos saslimt, nebūtu strādājusi ar individuāliem skolēniem un būtu aizgājusi vakcinēties. Ja tiek veikta testēšana, ievēroju distanci un vēdinu telpas, es neesmu ļoti bīstama. Es vismaz tā domāju.”

Sabiedrībā radies informācijas juceklis, tāpēc arī saprotamas grūtības nonākt pie izsvērta lēmuma. Eksperti saka - skolotājas Daces bažas ir nepamatotas.

Kā stāsta Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska, visas vakcīnas pasargā arī pret jaunajiem Covid-19 variantiem. Lai gan arī vakcinēti iedzīvotāji tiešām var inficēties, iespējamība ir daudz zemāka. Arī slimības gaita vakcinētajiem lielākoties ir viegla - to pierāda SPKC apkopotā statistika par jūniju. Vairāk par 99% saslimušo nebija vakcinēti.

Zavadska arī aicina ne tikai skolotājus, bet visu pārējo sabiedrību uzticēties tikai oficālajiem avotiem par vakcināciju un jebkurām slimībām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:50

Jaunākās diskusijas