VIDEO: no Ventspils uz Rīgu ar helikopteru atved donora sirdi

tautaruna.lv 21.jūlijs 2021, 7:00
 
Vladislavs Proškins/F64
Pārvedot orgānu ar helikopteru no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Ventspilī, Stradiņa slimnīcā Rīgā veikta 30. sirds pārstādīšana Latvijā. Pacients pēc tās jūtas labi un no intensīvās terapijas jau pārvests uz nodaļu. Bet sirds ķirurgi uzsver, ka šis sirds lidojums aktualizē būtisku problēmu – medikoptera trūkumu. Tādēļ vienmēr palīgā jāaicina Nacionālie bruņotie spēki vai robežsardze, vēstīts Aijas Kincas materiālā LTV raidījumā "Panorāma".

Piektdiena, 16. jūlijs, transplantologiem un kardiologiem bija tiešām karsta diena. No agra rīta ceļš uz Ventspili, kur jau naktī bija saņemta tuvinieku piekrišana orgāna pārstādīšanai. Tūlīt pēc tam lidojums atpakaļ uz Rīgu, kur Stradiņa slimnīcā jau gaidīja pārējā komanda un pacients.

“Tas ceļojums gan uz Ventspili, gan no tās bija kā dzeņa vēders. Braucām ar “ātro palīdzību”, lidojām ar robežsargu helikopteru un beigās ar Valsts policiju nonācām līdz slimnīcai,” pastāstīja P.Stradiņa slimnīcas virsārsts akūtajā sirds ķirurģijā, asociētais profesors Uldis Strazdiņš.

“Katra minūte ir no svara, īpaši šajās operācijās. Šoreiz liels paldies jāsaka Valsts robežsardzei, arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Valsts policijai, īpaši Koordinācijas centram, kas visu salika kopā un ļāva nezaudēt minūtes. Tas ir tik svarīgi. Paldies!” sacīja Stradiņa slimnīcas rezidents Jānis Lācis.

Operācija pagāja veiksmīgi! “Kungs, kas vairāk nekā gadu gaidīja šo orgānu, bija kungs, kurš jau reiz bija uzaicināts uz slimnīcu, bet toreiz nederēja donora sirsniņa.

Operācija pagāja veiksmīgi. Pacients ir pārvests no intensīvās terapijas uz parasto nodaļu,” pastāstīja Strazdiņš.

Katru reizi, kad ir iespējama transplantācija, ārsti saskaras ar divām problēmām. Pirmā - cilvēks dzīves laikā nav veicis atzīmi par to, vai viņš ļauj vai liedz orgānu izmantošanu pēc nāves. Izmisušajiem tuviniekiem jāspēj atbildēt viņa vietā.

Otra problēma - ja donors nav Rīgā, sākas skriešanās ar laiku, jo sirds jāpārstāda dažu stundu laikā. Tas savukārt nozīmē, ka jāmeklē helikopters.

“Vislabāk, ja ir Rīgā vai mūsu slimnīcā. Ja tas ir reģionos, Daugavpilī, tad ir svarīga sanitārā aviācija, kas Latvijā nav pieejama. Mēs izmantojam militāros helikopterus, viņiem ir arī savi darbi. Ne vienmēr tas ir pieejams, un šis ir ļoti svarīgs jautājums,” norādīja Putniņš.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:04

Jaunākās diskusijas