Atgādinājums: Glābējs nav aukle un viņam nav jāpieskata bērni

tautaruna.lv 24.jūlijs 2021, 10:55
 
Dmitrijs Šuļžics/F64
Sociālajā tīklā "Facebook" izplatīts kādu glābēju atgādinājums. Tajā norādīts, ka lābējs nav aukle un viņam nav jāpieskata jūsu bērni, kas atstāti bez uzraudzības vai atrodas peldvietā bez jūsu klātbūtnes.
Bērni, kas jaunāki par 13 gadiem peldvietu bez vecākiem apmeklēt nedrīkst. Glābēja pienākums nav apsekot to, cik veci ir bērni, kas atrodas peldvietā, par saviem bērniem atbildību jāuzņemas pašiem vecākiem, bet gan sniegt pirmo palīdzību, ja tāda nepieciešama krastā vai uz ūdens un nogādāt cietušo drošībā.

Tāpat sagatavoti vairāki ieteikumi, kas peldvietu apmeklētājiem ir jāievēro.

Der atcerēties ikreiz, dodoties peldēt:
1. Esi vērīgs pret apkārt notiekošo. Negadījums uz ūdens visbiežāk notiek klusu.
2. Peldēšanas palīglīdzekļi nav droši. Lai cik ļoti mums liktos, ka peldriņķis un pūšļi ir peldēšanas palīglīdzekļi, tomēr tie ir bīstami, jo dod viltus sajūtu vecākiem un bērniem par drošību. Piemēram, peldriņķi un roku pūšļi var viegli noslīdēt vai pārplīst, lecot ūdenī.
3. Pasargā sevi, nelecot uz galvas ūdenī. Galvai ir vajadzīgs pavisam neliels atsitiens pret grunti, lai tiktu satraumēts kāds skriemelis, un tā rezultātā noslīktu, vai zaudētu samaņu un noslīktu. Tas neattiecas tikai uz lēkšanu no laipām, bet arī uz skriešanu ūdenī un lēkšanu uz galvas, lai ieņurkotu.
4. Bērni peldas vecāku uzraudzībā. Atrodoties ūdens tuvumā vai tajā, nekad no bērniem nedrīkst novērst uzmanību. Pietiek novērsties uz dažām sekundēm, kad bērns jau var būt zem ūdens un atrast viņu ir gandrīz neiespējami.
5. Neaizmirsti uzvilkt glābšanas vesti. Lai arī kāds būtu atpūtas vai sporta veids uz ūdens, vienmēr jābūt uzvilktai glābšanas vestei. Piemēram, nokrītot no ūdens motocikla, var zaudēt samaņu uz 5 sekundēm, ar ko pilnīgi pietiek, lai notiktu nelaimes gadījums. Tāpat der atcerēties, ka bērniem ir jālieto atbilstoša izmēra glābšanas veste, kas papildus stiprinās arī starp kājām, pretējā gadījumā no vestes nav nekāda jēga.
6. Ievēro peldvietu ierobežojumus. Nepeldi peldvietās aiz bojām, jo laivas un cits ūdens transports nevar pamanīt peldošu cilvēku un pastāv liels risks, ka peldētāju var notriekt.
7. Telefona numurs uz bērna rokas var palīdzēt pazušanas gadījumā. Atrodoties pludmalē, ieteicams bērnam uz rokas uzrakstīt telefona numuru, lai var sazināties ar tuviniekiem brīdī, ja noklīst.
8. Alkohola lietošana nav savienojama ar peldēšanu, tostarp bērnu uzraudzīšanu!

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas