Sirmgalve vienlaicīgi inficējusies ar diviem Covid-19 paveidiem

tautaruna.lv 18.jūlijs 2021, 16:08
 
EPA/Scanpix
Pasaulē reģistrēts pirmais, izpētītais Covid-19 nāves gadījums, kur pacients vienlaicīgi bija sasirdzis ar diviem vīrusa paveidiem, vēsta "People".

90 gadus vecai Beļģijas iedzīvotājai tika konstatēts, ka viņai ir dubultā infekcija jeb sieviete vienlaicīgi sasirgusi ar diviem Covid-19 paveidiem.

Sievietei martā parādījās veselības problēmas. Veicot Covid-19 testu atklājās, ka viņa ir inficējusies ar vīrusu.

Sākotnēji sirmgalvei nebija elpošanas problēmas, taču ātri vien vīruss progresēja un viņai radās grūtības elpot.

Vien piecas dienas pēc tam, kad sieviete bija ieradusies slimnīcā, viņa devās aizsaulē.

Šobrīd pētnieki ir veikuši izpēti un noskaidrojās tas, ka sieviete bija inficējusies ar diviem koronavīrusa paveidiem vienlaicīgi. Sirmgalvei tika konstatēts B.1.1.7 jeb Lielbritānijas un B.1.351 jeb Dienvidāfrikas Covid-19 paveids.

Sieviete nebija vakcinējusies pret Covid-19. Tā kā sirmgalve dzīvoja viena pati un savā dzīvesvietā saņēma aprūpi, zinātnieki prognozē, ka viņa vīrusu varēja iegūt no diviem dažādiem cilvēkiem, kuri bijuši Covid-19 pozitīvi.

"Šir ir viens no pirmajiem dokumentētajiem gadījumiem, kad vienlaikus cilvēks inficējas ar diviem SARS-CoV-2 variantiem," atzina molekulārā bioloģe Anne Vankeerberghena.

Eksperte atzīst, ka abi vīrusa varianti, Lielbritānijas un Dienvidāfrikas, ir plaši izplatīti Beļģijā, tāpēc, visticamāk, sirmgalve inficējās no diviem dažādiem cilvēkiem.

Zinātnieki skaidroja, ka šis nav pirmais šada tipa gadījums, kad cilvēks vienlaicīgi ir inficējies ar diviem Covid-19 paveidiem. Ir zināms, ka divi cilvēki Brazīlijā arī ir vienlaicīgi slimojuši ar vairākiem vīrusa paveidiem. Tomēr šie gadījumi vēl nav pilnībā izpētīti.

Bioloģe uzsvēra, ka šobrīd nav veikti citi pētījumi par šādiem inficēšanās gadījumiem, tāpēc ir grūti izskaidrot vairākas lietas. Tā kā medicīnas darbinieku kapacitāte ir ierobežota, nav iespējams veikts ļoti plašu inficēšanās gadījumu, testu izpēti, tādējādi ir grūti noteikt, cik bieži ir izplatīta šāda situācija, kad vienlaicīgi cilvēks ir sasirdzis ar diviem Covid-19 varinatiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:04

Jaunākās diskusijas