Mežstrādnieks stāsta, kā Ventspils pusē sastapies ar vilku

tautaruna.lv 18.jūnijs 2021, 16:30
 
Ekrānšāviņš no video
Žurnāla "Medības" redakcija saņēmusi kārtējo apliecinājumu tam, ka vilki nebūt nebaidās no meža tehnikas un neatlaidīgi vēro mežstrādniekus, dažreiz pat visas dienas garumā.
Izdevums vēsta, ka harvestera operators Zintis nofilmējis vilku, kas nesteidzīgā gaitā šķērsojis cirsmu. Nonācis līdz meža malai, tas apstājies un vērojis mežistrādes darbinieku.


“Es strādāju un pēkšņi ievēroju vilku. Paņēmu telefonu, izkāpu no harvestera kabīnes, lai nofilmētu viesi. Vilks vienkārši bez emocijām aplūkoja mūs, izgāja cauri cirsmai un nesteidzīgi iegāja mežā. Tas bija no rīta,” savu stāstījumu iesāka harvestera operators Zintis.

Pēc aculiecinieka stāstītā, vilks, kas šķērsoja izcirtumu no rīta, visticamāk, novēroja mežstrādniekus visu dienu. “Vakarā, kad beidzu darbu un vajadzēja uzpildīt harvestera bāku, atskārtu, ka vilks nekur prom nav aizgājis. Kamēr lēju degvielu, uzpūta vējiņš un atnesa vilka smārdu. Tas ir ļoti līdzīgs slapja suņa vilnas smakai. Es sapratu, ka plēsējs kaut kur netālu stāv un vēro mūs. Pēc tam runājām ar darbu vadītāju un spriedām, ka tas varētu būt vilks, kurš sargā midzeni. Mežistrādes vadītājs pat teicās dzirdējis vilcēnu balsis kaut kur mežā,” atklāja Zintis, piebilzdams, ka šis vilks divas reizes nācis izcirtumā. Pirmo reizi plēsēju redzēja kolēģis, taču viņš nav nofilmējis dzīvnieku. Video ir redzams, ka tas ir tēviņš.


Šī tikšanās risinājās Ventspils novada mežos.

Žurnālam "Medības" Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava vadošais pētnieks Dr. biol. Jānis Ozoliņš skaidroja: “Savvaļas dzīvnieki, sevišķi plēsēji, nebīstas ne no vieglajiem auto, ne no lauksaimniecības vai mežizstrādes tehnikas. Dzīvnieki ir pieraduši pie lielās lauksaimniecības tehnikas, pie autosatiksmes un nesaista to ar briesmām. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ diezgan bieži vilki un dažreiz arī lūši iet bojā autosatiksmes negadījumos. Tas pats arī mežizstrādē. Ir daudz piemēru, kad vilks ir pienācis pavisam klāt pie traktora un pētījis to, pat uzkāpis uz kādas platformas.”

Tāpat arī jāuzsver, ka vilkus un citus plēsējus nevajadzētu pieradināt pie šādas piebarošanas. Dzīvnieks pārstās baidīties no cilvēka, nāks aizvien tuvāk un kaut kādā situācijā tas var kļūt agresīvs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas