Iedzīvotāja neizpratnē: vai ar Covid sertifikātiem var "šmaukties"?

tautaruna.lv 10.jūnijs 2021, 11:30
 
F64
Kāda Latvijas iedzīvotāja mikroblogošanas vietnē Twitter paudusi neizpratni - kā tiks nodrošināts tas, ka cilvēki nekrāpjas ar Covid sertifikātiem.
"Esmu nelielā neizpratnē - ja tas digitālais Covid-19 sertifikāts ir vienkārši bildīte, ko ielādē telefonā, tad kā tiks nodrošināts, ka cilvēki nešmaucās? Beigu beigās, to bildīti var kādam nevakcinētajam nosūtīt WhatsAppā, lai lieto vesels. Grūti noticēt, ka visur prasīs arī ID," viņa jautā.

Šo situāciju skaidroja Nacionālajā veselības dienestā.

"Katrs sertifikāts ietver QR kodu ar unikālu simbolu virkni un digitālu parakstu, kā arī informāciju par cilvēku, uz kuru attiecas sertifikātā ietvertā informācija," skaidro NVD.

Tikmēr komentētāji saka, ka situācija joprojām nav skaidra.

"Pēc būtības uz jautājumu netika atbildēts. Bet no visas šobrīd pieejamās informācijas, sanāk ka tas sertifikāts ir derīgs tikai kopā ar personu apliecinošu dokumentu," kāds raksta.

Jau ziņots, ka šā gada 1.jūnijā Latvijā tika sākta digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana, kas nodrošinās iedzīvotājiem iespēju uzrādīt apliecinājumu par veikto vakcināciju pret Covid-19, veiktā Covid-19 laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 izslimošanas faktu. Savus digitālos Covid-19 sertifikātus iedzīvotāji var apskatīt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem.

Latvijā ieviestie sertifikāti ir droši un pārbaudāmi, norāda Veselības ministrijā.

Latvijas izsniegtos digitālos Covid-19 sertifikātus atpazīs arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Turklāt no 15.jūnija tiks sākta integrācija ar ES digitālā Covid-19 sertifikāta vārteju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:02

Jaunākās diskusijas