Eksperiments: vai sejas maska traucē elpot?

tautaruna.lv 10.jūnijs 2021, 7:00
 
Vladislavs Proškins/F64
Šogad ir pirmā vasara, kad arī karstajā laikā jālieto sejas aizsargmaskas. Raidījums “Bez Tabu” veic eksperimentu, vai sejas aizsargamaska traucē elpot?

"Bez Tabu” žurnālisti medicīnas iestādē iznomā pirksta oksimetru - ierīci, kas uzrāda skābekļa piesātinājumu asinīs. Ierīcei ir CE marķējums un sertifikāts. Veic eksperimentu un trim nejauši izvēlētiem cilvēkiem pārbauda, kā mainās rādījums atkarībā no tā, vai sejas aizsargmaska tiek lietota vai ne.

Ineta ir pavadījusi bez aizsargmaskas gandrīz 12 stundas. Oksimetrs rāda 97 procentus. Kad četras stundas lietojusi mutes un deguna aizsegu, skābekļa piesātinājums asinīs krītas un ir vien 95 procenti. Artūram pēc vairāku stundu atrašanās bez sejas aizsargmaskas skābekļa piesātinājums asinīs ir 99 procenti, bet pēc tam, kā pusstundu lietojis mutes un deguna aizsegu, rādījums ir 98. Raits pavada 30 minūtes bez mutes un deguna aizsega, oksimetra rādījums ir 96, bet, kad 30 minūtes pavada ar aizsargmasksu, rādījums ir 95. Visiem trim eksperimenta dalībniekiem oksimetra uzrāda mazāku skābekļa piesātinājumu, ja aizsargmaska tiek lietota ilgstoši.

Ja mutes un deguna aizsegu lieto vien pāris minūtes, rādījums nemainās. Ja oksimetrs uzrādītu, ka skābekļa piesātinājums asinīs zem 94 procentiem, tad būtu pamats bažām, bet, ja mazāk par 92 procentiem, būtu jāsauc pat neatliekamās palīdzības dienests.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:54

Jaunākās diskusijas