IZLASI! Pārdomas par mediķu darbu pēc pārdzīvotā avārijas vietā

tautaruna.lv 5.decembris 2018, 19:00
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Kāda sieviete sociālajā tīklā facebook pastāstījusi par atgadījumu novembra beigās, kad izšķiroša loma cilvēka dzīvības glābšanā bijusi ne vien mediķu palīdzībai, bet arī apkārtējo pirmās palīdzības zināšanām.

"Šodien arī es nevaru nepadalīties! Stāsts par cilvēku līdzcietību un diemžēl nezināšanu. Vakar braucot pakaļ bērnam uz dārziņu, ieraudzījām avāriju, brīdī kad piebraucām, vīrieši bija pacēluši mašīnu un kāda sieviete turēja bērna galvu un ķermena. Apkārt šausmīga drūzma. Uzreiz nokliedzos vai kāds ir izsaucis NMP, visi tikai bļauj, ka jā. Kāds puisis pienāk un pasaka, ka viņš izsauca un jau brauc. Pienācu pie puikas, sāku runāties! Sieviete kas kādu laiku turēja viņu prasīja vai varu nomainīt viņu, protams to arī darīju. Sāku ar bērnu runāties, noskaidrojām vārdu, mammas telefona nr. Visu laiku uzturēju ar puiku sarunu. Viņš man jautāja vai viss ir kārtībā un tik noteicu ka jā, viņš tikai sasitās un mamma un ārsti jau brauc. Cilvēki nāca klāt un teica, ka vajag apguldīt, vajag likt mašīnā pasildities līdz atbrauc NMP, protams, pirmā palīdzība to neatļauj, tāpēc turēju puiku nekustīgu un nācās cilvēkiem skaidrot, ka nedrīkst kustināt! Cilvēki bija neapmierināti, ka ātrie ilgi brauc. Protams tajā brīdī tā šķita mūžība, bet esmu pārliecināta, ka viņi bija tik ātri cik iespējams. Nodevu bērnu mediķu rokās," piedzīvoto atstāsta ieraksta autore.

Sieviete uzskata, ka šis gadījums vēlreiz apstiprina, ka ikvienam no mums ir nepieciešamas pirmās palīdzības zināšanas, kam, iespējams, kādā brīdī patiešām var būt izšķiroša nozīme cilvēka dzīvības glābšanai.

Tāpat viņa norāda, ka šajā gadījumā nevar runāt par to, ka mediķi būtu braukuši ilgi, jo kā zinām, tad mediķi paši ir klāstījuši, cik bieži viņiem tā vietā, lai nekavējoties steigtos uz neatliekamiem izsaukumiem nācies doties pie cilvēkiem, kuri patiesībā nepieciešamo palīdzību būtu varējuši saņemt pie ģimenes ārsta.

Arī NMPD pārstāvji pēc konkrētā gadījuma snieguši komentāru. "Saprotam, ka situācijās, kad kāds nokļuvis nelaimē, laiks līdz operatīvo dienestu ierašanās brīdim šķiet ilgst mūžību, jo satraukums un neziņa, kā palīdzēt cietušajam, ir ļoti liela... Tomēr katrs satiksmes negadījums, kurā cietis cilvēks, mums ir visaugstākā prioritāte. Mediķi nekavējoties kāpj operatīvajā auto un iedegtām bākugunīm steidzas palīgā, cik ātri vien iespējams. Arī uz šo negadījumu laikā, kad pēc darba visi dodas mājās un Rīgas centrā ir lieli sastrēgumi, mūsu mediķi ieradās 9 minūtēs pēc zvana pieņemšanas un nekavējoties zēnam sniedza palīdzību."

"Dažkārt tieši pirmās minūtes pēc negadījuma var būt izšķirošas dzīvības glābšanā, tāpēc ikvienam būtu noderīgi atjaunot pirmās palīdzībaszināšanas. Mācīties pirmo palīdzību nevis tāpēc, lai iegūtu autovadītāja apliecību, bet tāpēc, ka šīs zināšanas var palīdzēt Tavam tuvākajam vai arī pavisam svešam cilvēkam," uzsver mediķi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:36

Jaunākās diskusijas