IESKATIES: Vēlētāja publicē svarīgas pārdomas par 13.Saeimas vēlēšanām

tautaruna.lv 30.septembris 2018, 11:51
 
Oksana Džadana/ F64 Photo Agency
Sestdien, 6.oktobrī, notiks 13.Saeimas vēlēšanas. Kamēr, iespējams, daudzi no mums domā, vai maz vēlēšanās vērts iet un balsot par kādu no partiju kandidātiem, tikmēr kāda sociālā tīkla facebook lietotāja līdzcilvēkiem norāda, kāpēc nepiedalīšanās vēlēšanās var būt pat bīstama.

"Draugi, situācija ir nopietna, tāpēc arī atļaušos pavisam īsi padalīties savās pārdomās par nākamās Saeimas vēlēšanām," sociālajā tīklā facebook raksta Zane.

"Spilgti atceros laiku pirms ASV prezidenta vēlēšanām. Arī manu draugu vidū bija Bērnija Sandersa atbalstītāji un citi demokrāti, kas teica, ka nespēj nobalstot par Hilariju Klintoni, jo viņa pārstāv “iekārtu”, draudzējās ar Volstrītu, ir pārāk iedomīga un vienkārši nav gana harizmātiska. Viņi toreiz nepiedalījās vēlēšanās, jo nevarēja atrast savu ideālo kandidātu, vai kā Latvijā teiktu: “Nebija, par ko balsot.” Tad notika tas, kas notika, un tagad nav ne dienas, kad ne tikai viņiem, bet visai pasaulei nebūtu jākaunas un ar pieaugošām rūpēm jābaidās par ASV un visas pasaules nākotni. Mani draugi tagad bieži runā par iespējamo emigrāciju no ASV un savos ārvalstu izbraucienos mēdz atvainoties par to, ka ir amerikāņi."

Nākamās Saeimas vēlēšanas iespējams ir svarīgākās vēlēšanas atjaunotās Latvijas vēsturē.

Viņa norāda, ka ir četras "lietas", ko mums katram vajadzētu atcerēties pirms 13.Saeimas vēlēšanām.

"Pirmkārt, nepiedalīties svarīgās vēlēšanās nozīmē netieši nobalsot par ļaunāko iespējamo variantu. Nākamās Saeimas vēlēšanas iespējams ir svarīgākās vēlēšanas atjaunotās Latvijas vēsturē. Nepiedalīties tajās ir ne vien bezatbildīgi, bet, manuprāt, arī klaji kaitniecīgi (šeit gan jūtu līdzi visiem tiem, kam nav fiziski iespējams nobalsot attālināti)."

Zane turpina: "Otrkārt, Nav un nevar būt ideālu kandidātu un partiju. Ir jābalso par labāko no iespējamajiem variantiem. Arī šajās vēlēšanās iesaku nonākt pie savas izvēles, izmantojot izslēgšanas metodi. Man tas nozīmē automātiski izslēgt visas tās partijas, kuras nevēlas Latviju redzēt kā atvērtu, rietumniecisku, mūsdienīgu un demokrātisku valsti. Es izslēgtu arī tās partijas, kuras ar 99% varbūtību neiekļūs nākamajā Saeimā."

"Treškārt, Aizrauties ar ‘mazo atšķirību narcisismu’ ir ļoti bīstami. Atšķirība starp, piemēram, Jaunā Vienotība, Attīstībai / Par un PROGRESĪVIE ir nebūtiska, ja salīdzinām viņu visu atšķirību ar "Saskaņa" un “KPV LV” . Savstarpējās ķildas par šīm mini atšķirībām ir drošākais ceļš uz pašiznīcināšanos. Skaldi un valdi!"

"Ceturtkārt, populisti vienmēr stāstīs, cik viss ir slikti un cik radikālas pārmaiņas ir nepieciešamas. Tā ir varas iegūšanas stratēģija. Tieši tāda pati kā uzbrukumi žurnālistiem un nevalstiskajām organizācijām, ekspertu diskreditēšana, nesaturīga bļaustīšanās un pašu "diženo cīnītāju" sasniegumu iztrūkuma ignorēšana. Nav šaubu, ka ir daudz nopietnu un ielaistu problēmu, bet sakiet - vai mēs tomēr kopumā nedzīvojam nesalīdzināmi labāk kā pirms 30, 20 un vēl 10 gadiem? Ja jau viss ir tik nenormāli slikti - kad tieši bija tik daudz labāk?"

Sieviete arī savā ierakstā sociālajā tīklā facebook neslēpj, ka, viņasprāt, šobrīd pastāv ļoti liels risks “no vilka bēgot, uzskriet lācim virsū”. "Ir obligāti jāpiedalās vēlēšanās un nekādā gadījumā nedrīkst balsot par populistiem vai aizmest savu balsi vējā, balsojot par partijām, kas ar 99% varbūtību Saeimā neiekļūs! Savādāk būs kā ASV - Hilarija nebija pietiekami laba, dabūja Trampu," uzsver Zane.

Jau vēstīts, ka tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir visiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

Vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi vēlētājiem būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00.

Tiesības kandidēt Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā minētajiem ierobežojumiem.

Ar iesniegtajiem partiju kandidātu sarakstiem ir iespējams iepazīties šeit.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:14

Jaunākās diskusijas