Izrādās, Latvijas mežos atrodami "miroņu pirksti"

tautaruna.lv 28.augusts 2018, 17:40
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Laikā, kad Latvijā pilnā sparā rit sēņošanas sezona, daži mikroblogošanas vietnes twitter lietotāji atgādina, ka tepat, Latvijas mežos, atrodamas pat ļoti neparastas sēņu sugas.

Kā izrādās, tad mežos Latvijā atrodama arī sēne ar nosaukumu "miroņa pirksti" jeb daudzveidīgā ksilārija. Pēc Ministru kabineta 2000.gada noteikumiem šī sēņu suga iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā.

Šīs sēnes atrodamas visu gadu.

Šīs sēnes atrodamas visu gadu, turklāt zināms, ka tās mūsu apstākļos attīstās uz ozolu un liepu trupošās koksnes, norādīts mājaslapā "latvijasdaba.lv".

Lai sēni mežā atšķirtu no citām, jāpiemin, ka tā vizuāli arī atgādina cilvēka rokas pirkstus. Daudzveidīgās ksilārijas parasti ir 5-19 cm garas un 1,5-2,5 cm resnas, vālesveidīgas vai neregulāras, dažreiz saplacinātas, vienkāršas vai zarainas, sākumā pelēkbrūnas, vēlāk melnas, uz to virsmas redzami tumši punkti - augļķermeņu - peritēciju atveres.

Kā liecina informācija mikroblogošanas twitter, tad šo sēņu sugu mežos pamanījuši arī daži acīgākie rudens velšu meklētāji.

Jāatgādina, ka sēņošanas sezonā speciālisti jau vairākkārt brīdinājuši cilvēkus nelietot uzturā nezināmas, nepareizi sagatavotas sēnes. Arī šī gada augustā mediķi jau slimnīcā nogādājuši kādu sievieti no Latgales, kurai pēc ceptu sēņu ēšanas kļuvis slikti, tajā skaitā, sākusies vemšana. Viņa nogādāta slimnīcā ar aizdomām par saindēšanos ar sēnēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:48

Jaunākās diskusijas