Fotogrāfam Sokolovam skarbs viedoklis par krievu valodu Latvijā

Portāls nra.lv 17.oktobris 2017, 7:05
 
Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency
Laikā, kamēr politiķi vēl spriež par mācībām tikai latviešu valodā, skandalozais fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs sociālajā tīklā facebook publicējis savu viedokli par šo jautājumu.

"Kāpēc cilvēki ļaujas manipulācijām un zombēšanai ? Lasīju, ka Šadurskis piedāvā lai pamatskolas izglītība būtu tikai latviski. Protams, krievu aktīvisti uzreiz kliedz, - "ļaujiet cilvēkiem mācīties dzimtajā valodā". Bet ko tālāk? Ir ļoti mazs cilvēku skaits, kam dzimtā valoda ir krievu un kuriem ir izdevies tik pat labi iemācīties arī latviešu valodu. Būsim reālisti, kad cilvēks atver muti, uzreiz var saprast, kurš pabeidza krievu. un kurš latviešu skolu. Rezultātā, mums ir milzīgs daudzums jauniešu, kuri nevar pat komfortabli justies latviešu vidē, kuri caur masu medijam viegli ietekmējas no krievu propagandas un kuriem ir grūtības pilnvērtīgi būvēt karjeru šajā valstī," norāda fotogrāfs.

Arī pašam Aleksandram krievu valoda ir dzimtā valoda. Latviešu valodu viņš sācis mācīties 10.klasē. "Šobrīd ikdienā es komunicēju latviski un krieviski runāju tikai, kad braucu pie vecākiem. Man bija ļoti grūti transoformēties no krievu uz latviešu. Pat tagad, joprojām man ir vieglāk lasīt krieviski nekā latviski. Pie tam, es nekad netikšu vaļā no sava akcenta. Manas krievu valodas zināšanas, protams, liekas nav. Bet kur es to varu izmantot? Ar tēti runāt? Vai, lai krievu delfus lasītu? Mana dzīve būtu vieglāka, ja dzimtā valoda būtu latviešu un perfekta krievu, nevis otrādāk, kā tagad."

A.Sokolovs arī uzsver: "Secinājums ir šāds. Ja cilvēks plāno dzīvot un strādāt te pat Latvijā, tad arī valodas zināšanām jābūt ideālām. Nu nevar no 16 gadiem iemācīties tā, lai saprastu un justu visas nianses. Jāsāk daudz agrākā vecumā. Nav neviena spēcīga argumenta, kāpēc bērnam Latvijā ir jāmācās krieviski. Ja nu vienīgais, viņa vecāki necer, ka pēc kāda laika te atkal būs "krievu pasaule".

"Es uzskatu ka visas sarunas un aģitācija ap krievu skolām un izglītību krieviski, nāk tikai un vienīgi no pašas Krievijas. Tas ir krievu propagandas rezultāts.
Es nesaprotu tos vecākus, kuri paši, apzināti un brīvprātīgi, vēlas, lai viņu bērns būtu mazāk konkurētspējīgs un ar ierobežotām iespējām. Skumji."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:32

Jaunākās diskusijas