Esi vērīgs! Uzraksti uz piena produktiem maldina Latvijas iedzīvotājus

Portāls nra.lv 16.janvāris 2018, 10:29
 
F64
Pārtikas produktu ražotāji neinformē un pat maldina pircējus, tādējādi apdraudot cilvēkus, kuriem ir laktozes nepanesamība, pārliecināta ir mājsaimniece no Daugavpils. Sūdzībām piekrīt arī pārtikas kvalitātes un aprites uzraugi, uzskata, ka ir pienācis laiks sakārtot likumdošanu, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Daugavpilietes Annas tuviniekam ārsts nesen atklāja laktozes jeb piena cukura nepanesību.

Mājsaimniece Anna ir sašutusi, ka pašmāju produktu ražotāji maldina pircējus, norādot, ka, piemēram, jogurtos nav laktozes (norāda lieliem burtiem, izcelti), tomēr patiesībā tajos ir laktoze. Tādējādi ražotāji apdraud cilvēku grupu.

“Tie ir draudi veselai cilvēku grupai! Pārbaudītājiem vajadzētu kontrolēt, vai produkts ar uzrakstu “BEZ LAKTOZES” nav tikai reklāma vai produkts patiešām laktozi nesatur. Piemēram, Latvijā ražoti jogurti ar piedevām. Tiem ir uzraksts “BEZ LAKTOZES”, bet ir laktoze, turklāt lielā daudzumā. Pēc tāda jogurta lietošanas cilvēks tualetē noģība!” sašutusi ir Anna.

Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Una Rubīna nosaka, ka “daudzas valstis izstrādājušas iekšējo regulējumu. Piemēram, Somijā noteikts konkrēts laktozes daudzums, pie kura produktu var saukt par brīvu no laktozes.”

Tiesa, Latvijā nav šāda regulējuma (nav noteikts minimālais laktozes daudzums, lai produktu sauktu par brīvu no laktozes), tāpēc, kā stāsta PVD pārstāve U. Rubīna, pašmāju ražotāji nedrīkst maldināt pircējus.

"Latvijas ražotājiem šobrīd nav iespējams produktu ražot un saukt to par brīvu no laktozes. Mēs nevaram paziņot, ka, ja ir kaut vai minimāls laktozes daudzums, šis produkts būs patērētājam nekaitīgs. Savā laikā mēs esam aizlieguši tādu praksi. Proti, izplatīt paziņojumu par laktozes neesamību," skaidro Rubīna.

Šodien veikalu plauktos atrodams, piemēram, “Tukuma piena” prečuzīmes “Baltais” jogurti ar augļiem un ogām. Tos rotā salīdzinoši liels un izcelts uzraksts “BEZ LAKTOZES”. Saturā gan norādīts, ka jogurtam pievienots ferments laktāze, kas sašķeļ laktozes cukuru, tomēr tāpat sastāvā ir arī saldais krējums, vājpiena pulveris un piena olbaltumvielas.

Tāpēc, ja Annas tuviniekam un, iespējams, citiem ar laktozes nepanesību šo jogurtu ēšana rezultējas tualetes apmeklējumā, jāvaicā: vai ražotājs ir godprātīgs?

“Konstatējot šādas neatbilstības, arī pēc šī gadījuma tiks veikta pārbaude, no viņiem prasīsim apliecinājumu, kāpēc viņi šādu paziņojumu “BEZ LAKTOZES” uz produkta marķējuma izvieto,” saka PVD pārstāve U. Rubīna.

PVD pārstāve teic, ka arī pārtikas uzraugi saņem sūdzības no cilvēkiem ar laktozes nepanesību, viņu radiniekiem, tāpēc esot nepieciešams sakārtot likumdošanu, lai pēc iespējas samazinātu pircēju maldināšanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas