SATRAUCOŠI: Ģimene izdomātam amerikāņu karavīram samaksā 5000 eiro

Portāls nra.lv 24.maijs 2017, 7:12
 
F64
Ruta un viņas dēls Jānis iekļuvuši neapskaužamā situācijā - krāpnieki ar viltību no ģimenes izvilinājuši 5000 eiro. Policija vēsta, ka naudu visticamāk neizdosies atgūt un aicina uzmanīties arī citus no šādas krāpniecības, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Ruta un viņas dēls Jānis savā sociālā medija Facebook profilā saņēma vēstuli no kāda vīrieša, kurš uzdevās par amerikāņu karavīru. Viņš vēstījis, ka dien Afganistānā un ka vēlas drošā vietā nosūtīt savus dokumentus, tāpēc viņam ir nepieciešama palīdzība. Vēstule tika rakstīta izmantojot tiešsaistes tulkotāja rīku, tāpēc no latviešu valodas gramatikas likumiem tur nav ne vēsts.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

"Vārds pa vārdam, viņš saka - mums tur ļoti karsti iet. Karstais punkts, ka viņš grib pārsūtīt savus dokumentus. Lai būtu drošāk. un ja nu kas, tad tur būšot norādīta arī dēla adrese un ja kaut kas atgadās, tad lai var aizsūtīt dēlam tos dokumentus," stāsta Ruta. Izpētot vīrieša facebook profilu gan atklājas, ka tas ir izveidots nesen un tajā nav norādīta izsmeļoša in formācija par "karavīru". Arī fotogrāfija nav pievienota. Ruta ar dēlu noticējusi vīrieša teiktajam, ka paciņa ar dokumentiem tik tiešām tika izsūtīta.

8. maijā ģimene esot saņēmusi vēl vienu vēstuli, kurā teikts, ka paciņa ir aizturēta Turcijā un esot jāsamaksā licence un muitas nodoklis 5000 eiro apmērā. Abi pieprasīto naudu arī samaksāja. "Pēc nedēļas pienāk ziņa, ka paka tomēr netiek tālāk, ka ir arestēta, jo tajā esot nelegālas preces. Bez akcīzes zīmēm. Un paka esot aizturēta tāpēc jāmaksā jau 10 100 eiro," stāsta Ruta un Jānis. Šoreiz abi sapratuši, ka kaut kas nav kārtībā, tāpēc ar iesniegumu vērsās policijā.

Valsts policijas pārstāve Zane Arāja vēsta: "Sāksim ar to, ka internets ir ļoti anonīma vide, un mēs to zinām. Komunicējot ar svešiniekiem internetā, mēs nekad nevaram zināt, kas ir otrā pusē. Tas attiecīgi paver ļoti plašas rīcības iespējas krāpniekiem. Tas, ko mēs varam šādās situācijās darīt, ir būt absolūti uzmanīgiem un ļoti izvērtēt katru situāciju."

Raidījums "Bez Tabu" aicina jauniešus saviem vecākā gadagājuma vecākiem izskaidrot, kam ir un kam nav jāpievērš uzmanība virtuālajā vidē. Policijas pārstāve atzīst, ka iespēja atgūt naudu ir tuvu nullei. Pēdējā laikā privātpersonu apkrāpšanas gadījumu ir maz, krāpnieki ir metušies apšmaukt uzņēmumus. Sūtot viltus rēķinus utt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:09

Jaunākās diskusijas