Avārija reibumā: Latvijas iedzīvotāja dalās traģiskajā pieredzē

Portāls nra.lv 23.jūnijs 2018, 10:45
 
F64
Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) veiktais pētījums* atklāj, ka 40% autovadītāju no sēšanās pie stūres alkohola reibumā attur paša vai citu cilvēku reālie pieredzes stāsti un avāriju traģiskās sekas.
Es sevi redzēju otrā spoguļa pusē bez nākotnes iespējām, sakropļotu, tādu, kas pati sevi nekad nemīlēs un diez vai kāds cits to spēs.

Turklāt alkohols un reibums ceļu satiksmē vēl aizvien ir būtiska problēma, tā uzskata 85% respondentu.

Tādēļ CSDD šogad sabiedrību uzrunās ar patiesiem cilvēku stāstiem, kuros viņi atzīstas, ka ir svinējuši svētkus, sēdušies pie stūres reibumā un piedzīvojuši traģiskus mirkļus, zaudējot draugus, tuviniekus un pārdzīvojot grūtus un sāpīgus dzīvē atgriešanās laiku.

Lai atturētu autovadītājus sēsties pie stūres reibumā un aicinātu ikvienu apturēt savējos pirms liktenīgās kļūdas, CSDD ir uzsācis informatīvu kampaņu “Viena kļūda - salauzta dzīve”. Kampaņas ietvaros publicēts dokumentāls video stāsts, kurā jauna sieviete Līga (vārds mainīts, saglabājot cietušās anonimitāti) atklāti stāsta par reibumā piedzīvotu avāriju un traģiskiem mirkļiem, zaudējot draugus un pārdzīvojot grūtu un sāpīgu dzīvē atgriešanās laiku.

Līga dalās pārdzīvojumos pēc avārijas: “Es sevi redzēju otrā spoguļa pusē bez nākotnes iespējām, sakropļotu, tādu, kas pati sevi nekad nemīlēs un diez vai kāds cits to spēs… Ja būtu iespēja laiku pagriezt atpakaļ, es paķertu tās atslēgas, jebkurā brīdī aizmestu prom un man būtu vienalga, cik ļoti mani ienīst”.

Latvijas Narkologu asociācijas priekšsēdētāja, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja dr. Astrīda Stirna, izsakoties par autovadītājiem un alkohola lietošanu, ir ļoti tieša un uzsver: “Katram no mums būtu jāielāgo - iereibis vai paģirains šoferis un auto vai motocikla vadīšana nav savā starpā savienojamas lietas.”

Dr. A. Stirna pauž pārliecību, ka Latvijas sabiedrība ir pārāk daudz mītu par to, kā alkohols pamet cilvēka organismu un kādu ietekmi tas uz mums atstāj. “Lai arī sabiedrībā pastāv uzskats, ka ļoti neliela alkohola daudzuma lietošana pirms sēšanās pie stūres ir pieļaujama un uzskatāma par normālu, svarīgi apzināties, ka pat vismazākais izlietotais alkohola daudzums rada ietekmi uz cilvēka koordināciju, redzi, spriestspēju u.c. Ja cilvēks ir pieņēmis lēmumu braukt, tad alkohols ir pilnībā jāizslēdz.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:07

Jaunākās diskusijas