SOCTĪKLOS: Iedzīvotāji nedzird sirēnas; iesaka labāk nosūtīt SMS

Portāls nra.lv 30.novembris 2017, 15:08
 
Elmārs Rudzītis, F64 Photo Agency
Jau nedēļas sākumā tika ziņots, ka šodien, 30. novembrī, notiks trauksmju sirēnu pārbaude visā Latvijā. Daudzi iedzīvotāji pēkšņi izdzirdēja kaucošās sirēnās, taču tāpat ir cilvēki, kuri sociālajos tīklos ziņo, ka sirēnas nav pat dzirdējuši Rīgas sirdī.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informēja, ka no plkst. 14.00-14.15 iedzīvotāji pilsētās un ciematos izdzirdēs sirēnas.

Kā novēroja portāls nra.lv, Rīgā, Cēsu ielas apkaimē sirēnas nebija dzirdamas. Bija iespējams klausīties vien tālumā esošo sirēnu skaņas.

Līdzīgi par klusumu vēl tuvāk Rīgas centram ziņo arī citi iedzīvotāji.

Diskusijas arī raisīja ideju par trauksmi ziņot ar īsziņu. Citviet pasaulē šāda sistām jau strādā, pat tepat kaimiņos Lietuvā.

Tas tad arī licis uzdot jautājumu - cik sirēnas ir mūsdienīgs apziņošanas līdzeklis, ka pat dažviet iekštelpās Latvijas galvaspilsētā tās nedzird.

Savukārt glābēji mierina, ka drīzumā cer ieviest jaunu apziņošanas sistēmu, kā arī nav jāuztraucas, ka sirēnas nav dzirdētas - ir citi veidi, kā krīzes situācijā apziņo iedzīvotājus.

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv to draudi.

VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, tās izdzirdot, jāieslēdz radio vai televizors, kur tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par aizsardzības pasākumiem un turpmāko rīcību.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:47

Jaunākās diskusijas