Latviete: Kāpēc es eju "praidā"?

tautaruna.lv, Lelde Veinberga 6.jūnijs 2018, 15:52
 
Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency
Šajā nedēļas nogalē, sestdien, 9. maijā, Rīgas centrā notiks "Baltijas praids 2018" uz kuru dodas gan viesi no ārzemēm, gan Latvijas iedzīvotāju, kuri izjūt piederību vai ir lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) kopienas atbalstītāji. Latviete Krista paskaidro, kādēļ viņa dodas praida gājienā.

“Praida” temats joprojām ir jūtīgs Latvijas iedzīvotājiem, jo valstī pārsvarā atbalsta tradicionālu ģimenes modeli. Taču ir cilvēki Latvijā, kuri sevi pieskaita LGBTI kopienai vai ir tās atbalstītāji un dodas "praidā", lai cīnītos par vienlīdzīgās tiesībām.

Pievienoties gājienam ir mazākais, ko es varu darīt, lai izrādītu savu atbalstu un solidaritāti. Man neliekas taisnīgi, ka maniem draugiem jābrauc precēties uz citām Eiropas pilsētām

Ilgadēja "praida" dalībniece ir Krista, kura avā blogā aprakstījusi savu pieredzi un skatupunktu, kā tas ir attīstījies. Iemesls, kādēļ viņa dodas gājienā ir viens - viņas draugi: "Kāpēc es eju Praidā? Jo man ir draugi, kas pieder LGBT kopienai - citiem vārdiem sakot, geji, lesbietes, biseksuāļi - kuri ikdienā sastopas ar nicinājumu, diskrimināciju un tāpēc ir spiesti slēpt vai rūpīgi sargāt savu privāto dzīvi tādā mērā, par ko heteroseksuāļiem nav ne mazākās nojausmas, jo neesam to izbaudījuši uz savas ādas. Man tas sāp. Pievienoties gājienam ir mazākais, ko es varu darīt, lai izrādītu savu atbalstu un solidaritāti. Man neliekas taisnīgi, ka maniem draugiem jābrauc precēties uz citām Eiropas pilsētām. Ka viņiem jākārto kaudzēm dārgu dokumentu, lai pasargātu sevi vai savu otru pusīti nelaimes gadījumā, vai nodrošinātu juridisku aizsardzību bērniem. Man tas liekas cilvēcīgi un pašsaprotami, ka Eiropas valstī Latvijā cilvēkiem ar dažādu seksuālu orientāciju ir vienādas tiesības."

Kā informē gājiena rīkotāji, šogad drošības apsvērumu dēļ ap Vērmanes dārza ieeju būs izvietotas policijas barjeras. "Lūdzu, nemulstiet, ieeja Vērmanes dārzā nevienam nebūs liegta. Pašu dalībnieku drošības labad lielākas somas un saiņus pie ieejas būs jāuzrāda mūsu brīvprātīgajiem. Tāpēc aicinām iespēju robežās lielas somas un saiņus līdzi neņemt," aicina organizatori.

Vienlaikus pasākuma rīkotāji uzsver, ka visas policijas un "Baltijas praida" brīvprātīgo darbības būs vērstas, lai nodrošinātu gājiena netraucētu norisi. Pasākuma rīkotāji aicina dalībniekus būt draudzīgiem un nebaidīties no drošības pasākumiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:36

Jaunākās diskusijas