Valsts policija parāda iekārtu - visu narkotiku tirgoņu biedu

Portāls nra.lv 13.marts 2018, 16:55
 
F64
Tāpat Kā Latvijas valsts, arī Valsts policija šogad svinēs savu simtgadi. Gatavojoties svētkiem, policija sāk izrādīt sava darba aizkulisies - publicē 100 policijas lietas 100 gados.

Pirmā lieta, ko policija parāda, ir gāzes hromatogrāfs, ko Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja Ķīmisko ekspertīžu nodaļas eksperti mīļi dēvē par “Klausu” ir iekārta, kuru izmanto narkotisko un psihotropo vielu noteikšanai un kvalitatīvā satura analīzei.

Bez “Klausa” lietpratēji tādam pat mērķim izmanto arī “Klāru” un “Johannu”. Šādos mīļvārdiņos nosauktās iekārtas ir katra narkotiku tirgotāja vai ražotāja bieds. Tās ļauj nekļūdīgi noteikt vielu, par kuras izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu likumpārkāpēji tiek saukti pie kriminālatbildības.

Valsts policija

Attēlā redzama gan gāzes hromatogrāfa iekārta, gan arī gāzes balons, kurā atrodas hēlijs vai ūdeņradis - nesējgāzes, kas nepieciešamas, lai iekārtā īstenotu vielas izpēti, to pārvēršot gāzveida stāvoklī un ķīmiski analizējot.

Izpētes rezultātus apstrādā datorprogramma un tie vizualizēti skatāmi datora monitorā. Vērīgi ieskatoties var redzēt hromatogrammas smailes, kas šajā gadījumā uzskatāmi apliecina narkotisko vai psihotropo vielu klātbūtni pētāmajā tabletē, pulverī, ar vielu piesūcinātā papīra gabaliņā vai citā objektā.

Šī izpēte ir pamats eksperta atzinumam, kas jau tālāk kalpo kā būtisks pierādījums, noziedznieka saukšanai pie atbildības tiesā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:38

Jaunākās diskusijas