Sociālajos tīklos rosina, līdzīgi kā smēķēšanu, ierobežot sabiedrisku vietu apmeklēšanu ar bērniem

Portāls nra.lv 19.jūlijs 2017, 11:30
 
Ilustratīvs attēls
Pārdomas par sabiedrisku vietu un pasākumu apmeklēšanu ar maziem bērniem joprojām sociālajos tīklos rosina plašas diskusijas.

''Mani laikam gribēs nogalināt trešdaļa no cilvēkiem, kas šo lasīs, bet es diezgan bieži domāju to, ka vajadzētu aizliegt konkrētās sabiedriskās vietās ierasties ar maziem bērniem. Tāpat kā aizliedz smēķētājiem justies brīvi neskaitāmās vietās," spriež sociālo tīklu personība Līga Neilande. "Šis temats ir iztirzāts 37799 reizes, bet mūžam paliek aktuāls - kāpēc būtu jānāk ar mazuli uz kino, teātri, lasījumiem, klusiem koncertiem, izlaidumiem, operām, Liepājas cietumu, Stūra māju, ut.t., ja jau iepriekš zināms, ka konkrētos bērnus nevar savaldīt un, ja bērni šajās vietās jūtas nekomfortabli? Es saprotu, ka ne vienmēr ir iespēja, vai vēlēšanās šos bērnus kaut kur atstāt un gribas pašiem šīs vietas apmeklēt, bet kādēļ vecāki nedomā par citiem cilvēkiem? Par apkārtējiem, par pašiem bērniem, par iestāžu darbiniekiem, u.tml.? "

"Ja bērns ir radīts, gribot negribot, šad tad nāksies ierobežot savas vēlmes," raksta meitene.

''Tas ir briesmīgi, ka salīdzināju mazu bērnu raudas un histēriju taisīšanas ar smēķēšanu? Jā, ir. Bet cigareti var paslēpt, nepūst virsū citiem un paiet malā, lai netraucētu un cienītu apkārtējos," spriež Neilande. "Vai histēriska bļaušana un niķošanās nenāk par ļaunu citu veselībai, garastāvoklim, darba un uztveres spējām?''

"Vienmēr esmu bijis noskaņots pret to, ka bērns ir kaut kāda brīvbiļete uz visiem vārtiem, tai skaitā pie Svētā Pētera. Un salīdzinājums ar smēķētājiem ir ļoti vietā, jo normāls smēķētājs ar savu cigareti vienmēr paies tālāk no bariņa, respektējot citu komfortu, ko nevarētu teikt par mīlošajiem vecākiem, kuriem liekas, ka bērna uztaisīšana viņiem deleģējusi īpašu vietu zem saules," komentāros ironizē rakstnieks Edmunds Frīdvalds, spriežot, ka daudziem bērni kļuvuši par kārtējo lietu, kā auto vai villa, ar ko "pazīmēties".

Kāda Sintija Logina tikmēr raksta: "Es arī nesaprotu darbiniekus, kuri nepalūdz vecākus pamest pasākumu, vai vismaz iziet ārā, līdz bērns nomierinās. No kā viņi baidās? Ka pazaudēs uzticamus klientus? Man jau izklausās pēc win-win. Opera, piemēram, ir uzrakstījusi, ka tā nav vieta bērniem un cilvēki to saprot."

"Tipiskā frāze "tas taču ir bērns" ir tik pat attaisnojoša, kā vērot kādu zogam/slepkavojam un pateikt "nu tas taču ir noziedznieks, viņš tā dara"."

Citi Facebook lietotāji tikmēr vēl svaigā atmiņā tur faktu, ka aizvadītajā nedēļas nogalē festivālā "Positivus" netrūka ne bērnu, ne pat grūtnieču. Tas turpretī, izraisīja jau papildus diskusiju, vai smēķetājiem šāda tipa pasākumos vai vietās būtu jāpielāgojas jauno vecāku vajadzībām.

Pašai Neilandei pārdomas esot radījis gadījums kādas viņas vadītas ekskursijas laikā, kuras apmeklētāju vadzis ar skaļo bērnu kādā brīdi lūzis. Viņi esot ieradušies no Ziemeļamerikas, lai uzzinātu ko vairāk par saviem vecvecākiem, tomēr stundu ilgā trokšņošana no bērna puses esot bijusi par traku.

"Tā, vai šītā - mīļie bērnu vecāki, lūdzu, cieniet citus. Ja nav iespējas ierasties bez atvasēm šādās vietās, tad vismaz aizvediet viņus drusku tālāk nomierināties. Tā būs labāk pilnīgi visiem un asaru vietā nopelnīti tiks tikai sapratnes un līdzjūtības pilni smaidi," aicina Neilande.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:20

Jaunākās diskusijas