Internetā visu diennakti var redzēt, kā Ādažu poligonā ligzdo zaļā vārna

Portāls nra.lv 2.maijs 2018, 22:20
 
Markus Varesvuo/putniadazos.lv
No šodienas, 2. maija, mājaslapā www.putniadazos.lv interneta tiešraidē ikviens aicināts sekot līdzi norisēm zaļās vārnas būrī Ādažu poligonā.
"No Āfrikas dienvidiem zaļās vārnas Latvijā atgriežas maija sākumā. Olu dēšana parasti notiek maija beigās, savukārt jūnija otrajā pusē šķilas mazuļi. Zaļās vārnas putnēni ligzdā uzturas gandrīz mēnesi, kas ir krietni ilgāks laiks nekā citiem līdzīga izmēra putniem," stāsta projekta "Putni Ādažos" lauka darbu koordinatore Ieva Mārdega, kas zaļo vārnu gaitām seko līdzi gandrīz divdesmit gadus.

Zaļās vārnas Ādažu poligonā sāka ligzdot 2007. gadā, kad Latvijas Ornitoloģijas biedrība tur izvietoja piemērotus būrus. Piemērotu ligzdvietu trūkums ir viens no iemesliem zaļo vārnu skaita sarukumam Latvijā.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus skaidro: "Zaļā vārna, kas kādreiz Latvijā bija bieži sastopama, nu kļuvusi par vienu no apdraudētākajām sugām. Zaļās vārnas aizsardzībai veltāmas īpašas rūpes, tostarp saglabājot šīs sugas dzīvotnes Ādažu poligonā un citur. Ceram, ka personīga ielūkošanās zaļās vārnas dzīvē mudinās iedzīvotājus rūpēties par šo dabas dārgumu, kas Latvijā vēl sastopams."

Interneta tiešraidi no zaļās vārnas būra īsteno Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs un Latvijas Ornitoloģijas biedrība Eiropas Savienības LIFE+ programmas projekta „Putni Ādažos" laikā. Tiešraidi atbalsta Aizsardzības ministrija.

Ādažu poligons ir ne tikai Nacionālo bruņoto spēku mācību vieta, bet arī teritorija ar Eiropas nozīmes dabas vērtībām. Poligona centrālajā daļā atrodas Baltijas valstīs lielākais virsāju komplekss, kur sastopami daudzi reti un īpaši aizsargājami putni: zaļā vārna, rubenis, vakarlēpis, pupuķis un citi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:20

Jaunākās diskusijas