Latvijā ievērojami dārgāka palikusi mājdzīvnieku uzturēšana

Portāls nra.lv 4.oktobris 2017, 12:16
 
Ilze Zvēra/f64
Mājsaimniecību izdevumi par mājdzīvniekiem, tiem paredzētām precēm un veterinārajiem pakalpojumiem pēdējo 10 gadu laikā vidēji valstī palielinājušies 3,6 reizes, un tie ir vieni no visstraujāk augošajiem patēriņa izdevumiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) mājsaimniecību budžetu aptaujas dati.

2016. gadā šie izdevumi sasnieguši 46 eiro vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli gadā (2006. gadā - 13 eiro). Tāpat kā pirms 10 gadiem šādi izdevumi reģistrēti 37 % mājsaimniecību.

Salīdzināmajās cenās, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu pēdējo 10 gadu laikā ar mājdzīvniekiem saistītām precēm un veterinārajiem pakalpojumiem par 27 %, patēriņa izdevumi mājas mīluļiem palielinājušies 2,1 reizi.

Lielāko daļu (85 %) tēriņu saistībā ar mājdzīvniekiem veidoja izdevumi par barību, piederumiem, zālēm, kopšanas līdzekļiem, transportēšanas būrīšiem, kakla siksnām, akvārijiem u.tml. precēm. Veterinārajiem, dresūras u.c. pakalpojumiem tērēti 11 %, mājdzīvnieku iegādei 4 %. Pēdējo 10 gadu laikā šo izdevumu struktūra nav būtiski mainījusies.

2016. gadā mājsaimniecību patēriņa izdevumi bija vidēji 333 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. Tēriņi pārtikai, mājoklim, transportam, apģērbam, apaviem un veselībai divas trešdaļas (68 %) no kopējiem izdevumiem. Atlikušo trešdaļu (32 %) veidoja izdevumi par dažādām precēm un pakalpojumiem, atpūtai un kultūrai, restorāniem un viesnīcām, mājokļa iekārtām un mājas uzkopšanai, sakariem, alkoholiskajiem dzērieniem un izglītībai. Plašāka informācija par 2016. gada mājsaimniecību budžetu apsekojuma rezultātiem pieejama CSP datubāzē sadaļā “Mājsaimniecību budžets”.

4.oktobris visā pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:38

Jaunākās diskusijas