Ventas rumbā maluzvejnieki nozvejo 1 297 nēģus

Portāls nra.lv 22.aprīlis 2018, 14:53
 
Valsts policija
Ventas rumbā maluzvejnieki nozvejo 1 297 nēģus; videi nodarītais kaitējums lēšams 51 880 eiro apmērā

Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Koordinācijas un kontroles pārvaldes Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki saņēma informācija, ka Ventas rumbā notiek maluzvejniecība un ir nelikumīgi izlikti murdi. Likumsargi sadarbībā ar kolēģiem no Satiksmes drošības pārvaldes Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja Speciālo uzdevuma nodaļas un Valsts vides dienestu devās uz Kuldīgu, lai veiktu pārbaudi.

Ierodoties notikuma vietā, saņemtā informācija apstiprinājās - naktī no 21. uz 22. aprīli ap pulksten vieniem likumsargi aizturēja divus maluzvejniekus, kuri dzimuši 1991. un 1998. gadā. Policisti izņēma pašrocīgi izgatavotu speciālu rīku nēģu ķeršanai, kas līdzinās murdam. Tā aptuvenais svars bija 20 kg. Tāpat tika konstatēta slēptuve, kur maluzvejnieki glabāja jau iepriekš nelikumīgi nozvejotos nēģus. Tur tika atrasti vēl 100 kg. Kopējais nelikumīgi nozvejotais nēģu skaits ir 1 297. Jāpiebilst, ka nēģu zvejas lieguma laikā sods par katru nozvejotu nēģi ir 40 eiro, līdz ar to kopējais videi nodarītā kaitējums lēšams 51 880 eiro apmērā. Daļa dzīvotspējīgo nēģu tika atlaisti atpakaļ upē.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 110. panta 21 daļas - par zivju vai ūdensdzīvnieku ķeršanu vai citādu iegūšanu bez attiecīgas atļaujas, aizliegtā laikā vai aizliegtās vietās, vai ar aizliegtiem rīkiem vai paņēmieniem (patvaļīga iegūšana), ja ar to radīts būtisks kaitējums un ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu pārkāpumu paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Atgādinām, ka no 1. februāra līdz 31. jūlijam Gaujā, Ventā, Salacā, Braslā, Irbē, Sakā, Svētupē, Užavā un Lielupē aizliegta nēģu zveja. Daugavā nēģu zvejas liegums - no 1. maija līdz 31. jūlijam. Pārējās upēs, kurās atļauta nēģu zveja, lieguma darbības termiņš ir no 1. februāra līdz 31. oktobrim. Ventā - no Ventas rumbas 500 metru posmā lejup pa straumi un 200 metru posmā augšup pa straumi zveja aizliegta visu gadu.

*VP foto no notikuma vietas

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:05

Jaunākās diskusijas