PVD atgādina: Lauksaimniekiem aukstajā laikā jārupējas par dzīvniekiem

Ziņu aģentūra LETA 26.februāris 2018, 13:21
 
F64
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aukstajā laikā aicina lauksaimniecības dzīvnieku turētājus rūpēties par dzīvniekiem, liecina PVD izvietotā informācija Zemkopības ministrijas (ZM) mājaslapā.
"Lauksaimniecības dzīvnieku turētājiem jārūpējas par dzīvniekiem, nodrošinot tos galvenokārt pietiekamā daudzumā ar barību un ūdeni," uzsvērts dienesta paziņojumā.

Tāpat PVD lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekus aicina aukstajā laikā atlikt dzīvnieku pārvadājumus. Situācijās, kad dzīvnieku pārvadājumus nav iespējams atcelt, jānodrošina pārvadājuma laikā transportlīdzeklī papildus pakaišus, kas transportēšanas laikā pasargās dzīvniekus no aukstā vēja un sala.

PVD aicina arī citu dzīvnieku īpašniekus būt vērīgiem un atbildīgiem, rūpējoties par saviem dzīvniekiem.

Dienestā norāda, ka visvairāk aukstums un sals iedarbojas uz suņiem, it īpaši tiem, kuri tiek turēti ķēdēs un dzīvo tikai ārā. Suņus, kurus saimnieki pienācīgi neaprūpē, var uzskatīt par atstātiem bezpalīdzīgā stāvoklī un šāda darbība var tikt kvalificēta kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku. "Jāatceras, ka pie zemas temperatūras, dzīvniekiem tāpat kā cilvēkiem nepieciešamas papildus kalorijas organisma sasildīšanai un dzīvības procesu uzturēšanai," uzsver PVD.

PVD arī norāda, ka suni atļauts pastāvīgi turēt ārā, ja pēc tā genotipa vai fenotipa tas ir piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. Piemēram, īsspalvainie, smalkas miesas būves suņi, neietilpst ārā turamo suņu kategorijā.

Dienestā arī aicina suņu būdas ir nosiltināt, lai dzīvniekus pienācīgi pasargātu no aukstuma iedarbības. Būdas ieeja jāaizsedz ar vēju un aukstumu aizturošu "aizkaru". Tas palīdzēs saglabāt un noturēt ķermeņa siltumu. Turpretī guļvietu ieteicams noklāt ar biezu kārtu salmiem, sienu vai biezu segu. Aukstā laikā ārā dzīvojošam sunim jādod kalorijām bagātāka barība un jāpalielina barības deva. Ūdens suņa bļodā sasalst ātri, tāpēc pēc iespējas jādod iespēja padzerties siltu ūdeni. Tomēr arī visi iepriekšminētie pasākumi nelīdz saglabāt suņa ķermeņa siltumu, ja temperatūra noslīd zemāk par -20 grādiem. Šādos laika apstākļos vismaz naktī dzīvniekiem jādod iespēja pārnakšņot telpās.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:20

Jaunākās diskusijas